Избрани са двамата претенденти за нов Старозагорски митрополит. Биографии на епископите Киприян и Яков

STZAGORA.NET
*
Траянополски епископ Киприян и Месемврийски епископ Яков са избраните от епархийските избиратели на Старозагорска епархия претенденти за нов Старозагорски митрополит.

На състоялия се днес 4 декември епархийски избирателен събор в Стара Загора избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Траянополски Киприян – 24 гласа и Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков 20 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели.

Гласуваха 36 избиратели – по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от шестте духовни околии в епархията: Старозагорска духовна околия, Казанлъшка духовна околия, Новозагорска духовна околия, Свиленградска духовна околия, Харманлийска духовна околия, Чирпанска духовна околия.

Всеки от тях получаваше бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Старозагорския епархийски съвет, както и празен плик, и пристъпваше към гласуване. След това пускаше плика с бюлетината в урната и се подписваше в избирателния списък на гласувалите.

Всеки избирател взимаше бюлетина от наместника митрополит Антоний и се оттегляше в обособената тъмна стаичка. където в уединение заграждаше имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Стара Загора. След като сгъваше бюлетината и я поставяше в плик я пускаше в прозрачна запечатана урна. Избирателите гласуваха по духовни околии: първо представителите на Старозагорска, след това на Казанлъшка, Новозагорска, Свиленградска, Харманлийска, Чирпанска духовни околии.

След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 36 бюлетини са валидни.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Траянополският еп. Киприян, който е получил 24 гласа. Месемврийски Яков получи 17 гласа, Велички Сионий – 11 гласа, Браницки Григорий – 10, Агатополски Йеротей – 3, Драговитийски Даниил – 3, Главиницки Йоан и Белоградчишки Поликарп по 2 гласа.

При втория тур избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Месемврийският епископ Яков – 20.

Велички Сионий – 7 гласа, Браницки Григорий – 8, Главиницки Йоан – 1 глас.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний обяви официалнно резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола. Всички избиратели положиха своите подписи, които бяха потвърдени от подписа на наместника и печата на Епархийския съвет.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Старозагорска епархия ще продължи да се управлява от наместника на овакантения престол – митрополит Антоний, докато новоизбраният митрополит встъпи в длъжност.

На 10 декември е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Старозагорска епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Старозагорски митрополит. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално

постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светитят Синод счете избора за изряден, на 11 декември ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Старозагорски митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.
(bg-patriarshia.bg)
*
Траянополският епископ Киприян (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.

Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий.

Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора.

От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“.

От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г.

Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанската митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Носител е на църковни отличия и множество музикални награди.

*
Месемврийският епископ Яков (Илия Великов Тасев) е роден на 25.08.1956 г. в с. Копривлен, Неврокопско.

Ръкоположен е за дякон на 11.02.1981 г.

Ръкоположен е за свещеник на 01.04.1984 г.

Приема монашество и е възведен в архимандритско достойнство на 14.08.1997 г.

Хиротонисан е за епископ на 19.10.1997 г., а от 01.10.1998 г. по решение на Всеправославния събор е и канонически приет в единството на БПЦ – БП като епископ с титлата Месемврийски.

От 15.07.2005 г. е назначен за викарий на Русенския митрополит и остава такъв до 05.04.2013 г.

От 05.04.2013 г. досега е на послушание в Бачковската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ като епископ на разположение.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн