10 години от създаването на ПП ГЕРБ – Живко Тодоров: Повече личности в политиката и по-добър диалог между партиите ще донесат спокойствие в обществото

STZAGORA.NET
*
Управляващи и опозиция трябва да участват със свой дял във формирането на националните политики
*
Днес се навършват точно 10 години, откакто на 3 декември 2006 г. Гражданското сдружение ГЕРБ прерасна в партия ГЕРБ. Това политическо десетилетие бе категорично доминирано от партията на Бойко Борисов. Още от годината след създаването си – 2007-ма, когато се провеждат избори за членове на Европейския парламент, в следващите местни, парламентарни и президентски избори ГЕРБ постига впечатляваща серия от победи, които й осигуряват мястото на основен фактор в българския политически живот. По случай годишнината потърсихме за кратък коментар на случилото се през десетилетието на ГЕРБ областния координатор на партията в Стара Загора Живко Тодоров, един от 11-те в Изпълнителната комисия на партията, кмет на Община Стара Загора:

- Г-н Тодоров, какво се случи в българския политически живот с влизането на ГЕРБ в него?
- В тези първи 10 години в политиката чрез ПП ГЕРБ в управлението на държавно и местно ниво се вляха много нови хора. Това даде на страната ни силен импулс за развитие. Дойде нова политическа епоха – приключи хегемонията на левицата. Появата на ГЕРБ създаде и сериозна конкуренция между партиите. А винаги конкуренцията води и до по-добро качество. Виждаме, че с времето хората започват да залагат все повече на личности, вглеждат се и търсят своя кандидат.

- Очаквахте ли през 2006-та година да се случи този уникален за българската политическа история успех на една току-що създадена партия?
- Със сигурност не съм го очаквал в такива размери. Непредсказуемо е какво може да се случи и как ще се развие една нова формация. Но с течение на времето, виждайки на какъв принцип се гради ГЕРБ, за мен стана ясно, че успехът му е нещо напълно нормално. В партията беше дадена възможност на хора, които имат способности, да влязат в политиката и да участват пряко в управлението. Най-вече посредством местната власт. Смятам, че основната сила на ГЕРБ е в нея – ние имаме много силни кметове.

- Как виждате бъдещето на ГЕРБ и на другите партии от политическия спектър в днешната рязко усложнена среда – вътрешна и външна?
- Политическата обстановка в България е сложна, защото очакванията на хората винаги изпреварват и са по-големи от това, което партиите могат да предложат като цяло, в цялата система. Свидетели сме как през последните години се сменят различни правителства, но хората остават недоволни, защото все още няма как да бъде решен основният ни проблем – нивото на заплащането в България. От това тръгва и политическата криза. Може би поведението на партиите трябва да бъде по-скоро в посока на това, да се залага повече на личности, а от друга страна да се изведе на качествено ново равнище и диалогът между самите партии. Макар че делението на управляващи и опозиция е нещо неотменно, трябва все пак и едните, и другите да участват със свой дял във формирането на политиките в страната. Нужен е по-интензивен диалог, нужен е консенсус по основните въпроси. Мисля, че това е ключът към по-голямото спокойствие в обществото.

- Колко членове и симпатизанти на ГЕРБ в Старозагорска област ще поздравите с 10-годишнината на партията?
- Симпатизантите ни със сигурност са десетки хиляди. Що се отнася до членовете – в региона те са над 5 хиляди. Искам да се обърна към всички тях, за да им благодаря за подкрепата. Вярвам в това, че заедно с хората ГЕРБ ще постигне още много успехи в името на просперитета на България.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн