Санираща фирма ще плаща щети от наводнен по нейна вина от дъжда и снега жилищен блок в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Щетите ще бъдат възстановени, но случилото се за пореден път повдигна въпроса за професионализма на фирмите-изпълнителки
*
За втори път през последните няколко седмици живущите в подложения на саниране жилищен блок с 4 входа на ул. “Стефан Тошев” 8 (между Ремиза и пивоварната в Стара Загора) подадоха сигнали до институциите, че апартаментите им са наводнени от есенните валежи. Причината – открит покрив с незавършена навреме хидроизолация от страна на саниращата фирма. Отидохме да проверим на място какво точно е положението.

Оказа се, че до момента санирането е обхванало първия от четирите входа на блока. Секцията е с 6 етажа. Сигналите за наводняване са подадени от обитаващите апартаменти както от санирания, така и от съседния вход. Влязохме в две от жилищата на последния етаж в южния край на блока. В първото имаше изцяло смъкнати тапети в една от стаите поради обилната влага, стекла се от покрива, която ги е повредила и е оставила отчетливи следи по стените. Стопанката, която ни отвори, обясни, че са влезли в режим на пряко договаряне с изпълнителя за овъзмездяване на щетите. От него е получила еднократно 81 лв. за нови тапети в детската стая, каквато стойност е заявила, но пред нас изрази загриженост, че сумата не покрива налагащото се пребоядисване на тавана. В съседния апартамент също видяхме следи от протичане, макар и значително по-малки.

Според потърпевшите ремонтът на блока е започнал преди около два месеца, но саниращата бригада е закъсняла с подновяването на хидроизолацията на покрива, като не е успяла да завърши работата преди началото на есенните дъждове. По думите на домоуправителя Борис Меразчиев изпълнителят е набрал първоначално недостатъчно квалифицирана и евтина работна ръка от Стара Загора, Бургас, Хасково и гр. Марица. За степента на подготовката на работниците говори фактът, че първото скеле са го вдигнали толкова близо до стените, че не е било възможно нито да поставят изолационните плочи, нито да мажат. Наложило се е да го демонтират и сглобяват отново. Направена е била бетонна заливка на покрива, след която е бил поставен 10 см фибран, но втората бетонна заливка над фибрана е закъсняла фатално заради повредена бетонпомпа. Това е отложило поставянето и на битумната хидроизолация най-отгоре. Първият проливен дъжд е ударил блока без нея, като е водата е проникнала надолу към жилищата. Проблемът се е усложнил и от факта, че подпокривното пространство е обитавано от гълъби и протеклата вода е била замърсена от натрупания през годините птичи тор.

Домоуправителят обърна внимание и върху това, че вместо да ползва ток от специално направено временно ел.табло, каквато е добрата практика другаде, изпълнителят се е свързал към таблото на входа, и то доста непрофесионално, с провиснали кабели.

Изпълнител на санирането е софийският консорциум ДЗЗД “Еко терм Стара Загора”, с адрес на регистрация в столицата. Строителният надзор се изпълнява от “Кимтекс ЛС” ООД – Плевен.

Вчера заварихме строителите в момент, в който бързаха да приключат хидроизолацията на покрива. Един от тях, който не пожела да се представи, обясни, че са изчакали добре да изсъхне бетонната заливка, както изисква технологията, тъй като докато е влажна, върху нея не може да се нанася битум.

Тъй като един от адресатите на сигнала за протеклите жилища е звено “Инвеститорски контрол” в Община Стара Загора, потърсихме мнение по проблема и от неговия ръководител инж. Добромир Дерменджиев. “Според нас изпълнителят не действа много професионално – заяви той. – Касае се за недобра организация и недобро планиране на ежедневната работа, на технологичната последователност. Затова и закъсняват. Ние направихме на място среща със заинтересованите граждани и с техническите ръководители на санирането. Обещаха, че ще вземат мерки да не допускат по-нататък ново наводняване на жилища. Ангажираха се и изцяло безвъзмездно да възстановят всички повреди по тяхна вина. Гарантираха го и нямаме опасения, че това няма да се случи. Но въпреки че са констатрани тези неща, общо взето все още продължават в някаква степен да допускат същите грешки. Домоуправителят там е много енергичен човек, мъчи се да промени нещата и успява до някаква степен.”

Техническият контрол на обекта е изпратил писма с констатации, на които е отговорено от изпълнителя, че ще подобри работата си. Строителите заявяват и че не възразяват да възстановят стойността на похабеното имущество. Вътрешните компромиси според инж. Дерменджиев са по-добрият вариант, отколкото да се отива на съд, тъй като тогава нещата ще се проточат и за двете страни.

Засега времето като че ли дава шанс на изпълнителя да навакса изоставането си – прогнозата за следващите 10 дни е, че няма да има валежи. Но застудя, а хората от санирания блок имат и друг проблем – че климатиците им все още не са монтирани обратно след поставянето на външната изолация, и настояват това да стане час по-скоро, за да не мръзнат с духалки и друго заместващо отопление. Но перспективата за това не е много близка. Срокът за санирането на блока е 4-месечен, работата е започнала на 12 октомври, но с тези темпове едва ли ще приключи до средата на февруари.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн