Антон Андонов, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-БНД: За да не се повтори Харманли, е нужно армията да е на границата и използване на сила, ако е необходимо

STZAGORA.NET
*
В Хармални това, което декларира премиерът в оставка Бойко Борисов, общо взето съвпада с това, което и ние от ВМРО искаме вече може би от половин година. А именно – изтегляне на хората, които са в лагера в Харманли, близо до границата – Борисов пое ангажимента да се използват две-три, до четири застави, далеч от населени места, за да не се създават проблеми с местното население, и през зимата лагерът в Харманли да остане само с около 200 души, които са семейни. Тъй като не е хуманно хората да се местят в студения сезон. Но основният контингент, който ние визираме – афганистанци, пакистанци, иракчани и т.н., ще бъдат махнати от мигрантския център в Харманли. Лагери на самата граница, каквито препоръчвахме, има например в Австрия. Ние одобряваме това, което правителството ще предприеме. Макар че ако беше се случило 6 месеца по-рано, нямаше да се стигне до това, което гледахме миналата седмица. Първият наш протест беше в началото на лятото. Още тогава имаше индикации, че подобни неща ще се случат, но МВР, извинявайте, спа четири месеца. Я си представете, че това нещо се беше случило в центъра на Харманли! Чисто хипотетично е напълно възможно, дори ако се беше събрала група от 200 човека. Градът е малък, не ми се мисли какво можеше да стане. Какво щяхме да правим тогава? Сега и другите партии заговориха на нашия език, а в началото ни наричаха ксенофоби и какви ли не. А накрая какво се оказа – че сме били прави.

В момента в Харманли, доколкото имам информация, е спокойно. Полицията и жандармерията си свършиха работата в рамките на това, което им е позволено от закона. Разселването започна и тези, които бяха най-конфликтни, вече не са в лагера. Прехвърлени са в лагери от затворен тип, докато тръгне процедурата за тяхното екстрадиране.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се обяви за използване на сила срещу преминаващите незаконно българската граница. И ако тази сила беше прилагана, както ние продължаваме да настояваме, не само от полиция, но и чрез изпрашането на армия на самата граница, може би нямаше да се стигне до това, което се случи в Харманли. Там накрая видяхме, че все пак се стигна до използването на сила, но едва след размириците, за съжаление. Това, за което ние говорим от две години, се случи. По причина, че голяма част от тези хора са икономически емигранти, те не бягат от война, а средната им възраст е от 19 до 25-26 години – говорим за прииждащи млади мъже. Изводът е, че трябва в държавата ни да има ясни правила и ние сме ги казали отдавна: завършване на оградата, пращане на армията на границата и използването на сила, ако е необходимо. За да не се стига до нещата, на които станахме свидетели в четвъртък и петък миналата седмица. Защото то може да се случи и в София – на Военна рампа и в Овча купел. Харманли е едно малко градче, но там са големи жилищни квартали и при 3000 мигранти разбирате за какво става дума.

Мнозина питат – а ще има ли сега вече екстрадирани нелегални мигранти, проникнали в България. Проблемът с ектрадицията е следният: тъй като горяма част от мигрантите са от Афганистан и Ирак, те нямат лични документи, така че това чисто юридчески ще отнеме известно време. Но така или иначе те няма да останат в България. Не могат да заминат и на Запад. По сега действащото Дъблинско споразумение, което ние продължаваме да твърдим, че е неработещо, те могат да стоят само при нас. Тъй като са регистрирани тук. Какво ще ги правим? Въпросът е двустранен, тъй като Европейският съюз сключи договор с Афганистан за реадмисия на незаконните мигранти. Първата група екстрадирани очаквам да бъде върната именно там. А за останалите държавата ни трябва да сключи двустранни споразумения с Ирак, с Пакистан, за да могат тези хора да бъдат върнати. И за да не тръгнат отново, след като ги екстрадираме, трябва да има просто обща европейска политика за мигрантите. А не богатите европейски страни, които започнаха всъщност тези конфликти в Арабския свят и да си търсят евтина и образована работна ръка, каквато се оказа, че няма, да се дистанцират.

Както Вишеградската четворка успя да се договори със Сърбия и сега нейната граница се пази и от чехи, и от унгарци, и от австрийци, не е никакъв проблем, ако ние нямаме потенциал в момента, а то се вижда, че го нямаме, тъй като армията ни не съществува като такава, и при нас това да бъде извършено първоначално точно от тези четири страни, тъй като те са следващите след нас. В Гърция например, преди да построят оградата по река Марица, имаше италиански и германски войски. А ние сме на самата граница заедно с Гърция и оставаме като буферна зона, което въобще не е в наш интерес.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн