Фестивалът „Хляб и Вино“ в Парк-Хотел „Стара Загора“ събра 750 лв. в помощ на дете с болни бъбреци

STZAGORA.NET
*
Третият фестивал „Хляб и Вино“, организиран от екипа на Парк-Хотел „Стара Загора“, събра от такса посетителски вход 750 лв., които по традиция ще дари в помощ на болно детенце. Тази година благотворителната кампания се фокусира върху 9-годишния Байрям от павелбанското село Тъжа, който се нуждае от трансплантация на здрав бъбрек. Момчето пътува 3 пъти седмично до Стара Загора за хемодиализа. Заради болните си бъбреци Байрям страда от хипертония и често кръвното му достига стойности 200 на 100. Момчето е изоставено от родителите си, отглеждат го неговите баба и дядо. 42-годишната му баба е заявила желание да дари единия си бъбрек на Байрям. Тя вече е направила тест за съвместимост с положителен резултат в клиника в Германия, където е възможно да бъде извършена трансплантацията. Очаква се догодина Фондът за лечение на деца да отпусне нужните средства.

Зад кампанията в помощ на Байрям, подета от фестивала, застана и Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели. От Управителния съвет на организацията заявиха, че през следващата година ще съдействат за лечението на Байрям. Набраните от фестивал “Хляб и Вино” 750 лв. ще бъдат предоставени на малкия Байрям за транспортни разходи, консумативи и медикаменти и хранителни добавки, които не се покриват от Здравната каса.

Идеята с такса вход от фестивала да бъде подпомогнат именно малкият Байрям е на тазгодишната носителка на титлата Мисис България Европа – старозагорката Йовка Гургуриева. Красивата дама има голяма заслуга за набирането на средствата, участвайки в „Хляб и Вино“. Гургуриева обяви, че това е първата и благотворителна мисия като носител на короната, но далеч няма да е последната.

Миналата година фестивал „Хляб и Вино“ дари събраните средства от такса вход на 9-годишния Алекс Недков, страдащ от мускулна дистрофия, с които беше подпомогнато закупуването на специализирана количка.

Тази година в проявата взеха участие утвърдени производители на квалитетни вина като “Домейн Бояр”, “Братя Минкови”, “Домейн Менада”, “Братя Даскалови”, “Дамяница”, “Санта Сара”, “Анжелус Естейт”, “Александра Естейт”, “Зеланос”.

Пекарите на ресторант “Орфеида” Боян Радев и Атанас Страйчев, заедно със световните пица-шампиони Радо Кирязов и Анатоли Колев бяха приготвили вкусни фокачи, франзели, питки и десетки видове здравословен хляб. През целия фестивален ден те не спряха да вадят от пещта горещи пици: Анатоли – любимата си пица “Наполи”, а Радо – уникалната пица “Рома”.

За първи път във фестивала “Хляб и Вино” се включи сдружение “Направи си бира” на семейство Робърт и Любка Хенри. Той е лондончанин, тя е старозагорка, а чудната им сватба беше в Парк-Хотел “Стара Загора”. Двамата представиха оборудване за производство на светла и тъмна жива бира в домашни условия.

В празника се включи и един от любимите на старозагорци и казанлъчани месопреработватели – фирма “Кумир СИ”, която представи най-новата си луксозна серия месни деликатеси. Партньорите на Парк-Хотел „Стара Загора“ от Професионалната гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня” пък доказаха, че са добри не само в приготвянето на храна, но и в подреждането на официална маса.

Специално приветствие към гостите на фестивала отправи зам.-кметът на Стара Загора г-жа Ваня Сотирова, която уважи поканата на домакините заедно с началника на отдел “Култура и туризъм” г-жа Диана Атанасова. Празникът започна с фолклорна програма, изпълнена от самодейците на Народно читалище “Пробуда 1928″ от винарското село Змейово с ръководител Емилия Петрова.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн