Среща в общината с екипа на премиерните спектакли на ФОБИ

STZAGORA.NET
*
Заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова се срещнаха днес с италианския екип на подготвяните в Операта на Стара Загора премиери – на операта „Селска чест“ и на балета „Делвата“ от А.Казела. В изключително приятелски и топъл разговор в Общината днес домакини и гости размениха мнения за бъдещето на оперното изкуство, за привличането на млада публика, за възможностите за сътрудничество на оперни трупи и артисти от Италия и Стара Загора.

„Пътищата за привличането на младата публика са основно два – още в училищата и като се представят висока класа продукции с духа на времето“ – каза режисьорът на „Селска чест“ Игнацио Окипинти. „В Италия Операта често отива на място при своята публика – с малки декори и оркестри, безплатно и след това зрителите на тези представления стават редовни посетители на истински спектакли“ – сподели диригентът на двете подготвяни заглавия Карло Донадио.

„ По телевизията се популяризира всякакъв вид музика, но не и класическа. Освен това много модернистични постановки с провокативни решения на сцените на европейските театри не привличат, а отблъскват публиката. Тя търси досег с голямото изкуство, иска да потъне в едно друго време“ – е мнението на Салваторе Русо, сценограф и автор на костюмите в подготвяните заглавия.

„В Стара Загора направихме успешен експеримент с представянето на оперното изкуство на Стадиона със спектакъла на „Аида“ в чест на 100-годишнината на Футболен клуб „Берое“. Надяваме се все повече и различна публика да посещава спектаклите на нашата Опера, за която Община Стара Загора полага големи грижи, като финансира дейността и поема издръжката на сградата“ – каза заместник-кметът Иванка Сотирова.

Гостите получиха подаръци за спомен от Община Стара Загора и със съдействието на домакините на приятелската среща посетиха Регионалния исторически музей, където разгледаха Античната улица, мозайките и макета на града.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн