Двойка нутрии се засели в езерото на Старозагорските бани

STZAGORA.NET
*
Двойка нутрии са най-новите обитатели в зоокъта на открито, създаден от Граждански клуб ЛИПА на Старозагорски минерални бани.

Водолюбивите гризачи се чувстват добре в езерото, спокойно контактуват с патиците във водема и се радват на всеобщо внимание от хората. Те са голяма атракция, особено за децата. Тяхното присъствие в езерото е гаранция за чистотата на водата му. Създаденият от гражданския клуб зоокът на открито се обогатява непрекъснато. През юли т.г. над 100 японски шарана „Кои” бяха пуснати в шадравана и в езерото. Преди три години Клубът, заедно със Сдружението на старозагорските рибари, зариби езерото с близо 10 000 рибки, които вече са станали по няколко килограма.

В зоокъта вече има много токачки, зайци, камерунски кози, пауни и други животни, които се чувстват чудесно, благодарение на грижите на хора от кметството и най-вече на ангажираното отношение на кмета на курортното селище Станчо Станев.

Развитието на Старозагорските минерални бани като „зеленото сърце на Стара Загора” е приоритет в програмата на Граждански клуб ЛИПА. Клубът съдейства за поставянето на детски съоръжения, спортни уреди, беседки, пейки, дървета, храсти и цветя, а така също и за художественото оформяне на пространството. През пролетта се предвижда в езерото да бъда пуснати лодки, с които посетителите на курорта ще могат от водата да се радват на обителите в езерото.

Бел. ред.: Оказа се, че заселилите се в езерото на Баните гризачи не са бобри, както първоначално беше съобщено, а нутрии. Двата вида се различават по големина, като бобрите достигат до 1.30 м дължина и тегло до 30 кг, а опашките им са плоски, сплеснати, с характерната форма на весло на лодка. Докато опашките на нутриите са кръгли – като на мишка, дължината им е до 60 см, а теглото – до 10 кг.

Бобър

Нутрия

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн