Бедствено положение с планинските пътища в община Мъглиж, нужна е спешна намеса на държавата

STZAGORA.NET
*
Община Мъглиж търси спонсор за проекта на банята в Ягода
*
500-600 души, които ще посрещнат Коледа и Нова година година в планинските села Селце, Сливито и Борущица в община Мъглиж, могат да преживеят опасни премеждия по пътя към тях. За това алармираха днес в Стара Загора зам.-кметовете д-р Душо Гавазов (втори отляво на снимката) и Методи Марков.

Малкият брой на постоянните жители на тези села не позволява за ремонт на планинските пътища да се кандидатства по европрограми. От друга страна, собствените средства на Общината са крайно недостатъчни за осъществяването на нужните спешни дейности по обезопасяването им. Само по 17-километровия път към с.Селце има два свлачищни участъка по 150 м всеки, които могат във всеки следващ момент да завлекат в пропастта преминаващите автомобили. Преди с.Сливито също има много сериозно пропадане на пътя, което застрашава да откъсне от света населеното място.

Община Мъглиж обяви миналия петък (18 ноември) бедствено положение и започна в условията на форсмажор сама да възстановява, доколкото е по силите й, пътя към с.Селце, дупките по който приличат по-скоро на кратери. Наличният снимков материал, фиксиращ бедственото състояние на пътя, ще бъде предоставен на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МВР. Успоредно с изкърпването на асфалтовата настилка ще се оформят крайпътните канавки, за да поемат водните потоци, ще се почистят, водостоците, ще се премахне надвисналата земна и скална маса над пътя.

Това става при готов проект за за рехабилитация на пътя за 480 000 лева без ДДС, и друг за още 620 000 лв. с ДДС, които така и не получиха финансиране нито от държавния бюджет, нито от въпросната Междуведомствена комисия. Строително-ремонтните дейности, без двата свлачищни участъка по пътя за с.Селце, за които е необходимо набиването на пилони и допълнително сложно укрепване за над 600 000 лв., ще струват 192 000 лв. с ДДС на Общината само за първия етап на ремонта. Това е голяма част от общата изравнителна субсидия на Община Мъглиж от около 600 000 лв., които тя може да пренасочва по собствени проекти. Други 230 000 лв. с ДДС са нужни за водопровода в с.Ягода – първа стъпка към възстановяването на банския комплекс. Само тези два проекта изчерпват около 420 000 лв. от изравнителната субсидия.

Друг проект за 1,5 млн. лв. – за рехабилитация на пътя до с. Сливито, също отлежава в Междуведомствената комисия. До края на тази седмица ще стане ясно дали Областното пътно управление в Стара Загора ще можа да помогне за ремонта на пропадналия участък непосредствено преди селото.

Че държавата отдавна е забравила и изоставила малките общини като Мъглиж, е видно и по трагичното състояние на основни артерии от републиканската пътна мрежа, като третокласния път Ягода-Ветрен-Зимница – дъга, която свързва 80% от селата в общината. Въпреки че той се използва и като част от международното трасе поради насочването на водачите по него от GPS-ите им, още тази зима отсечката Ветрен-Зимница се очаква да стане напълно непроходима. Заради състоянието на този път целият трафик от Стара Загора на изток към Гурково и Николаево сега е изнесен по по-далечния маршрут през с.Тулово. Още по-зле е състоянието на отклонението от Подбалканския път I-6 Дъбово-Борущица. Единствената къса общинска отсечка по него от Радунци до гара Радунци е възстановена, но държавата е забравила напълно задълженията си по нейната част.

Двамата зам.-кметове на Община Мъглиж съобщиха и за проблем с проектирането на ремонта на банята в Ягода. Националният институт за недвижимо културно наследство е отказал да съгласува проекта само за покрива и иска проект за цялата сграда. Финансирането на такъв цялостен проект обаче не е по силите на Общината, затова се търси дарител, който да осигури нужните средства за проектирането (не за строенето). Самият ремонт на покрива ще започне към месец май 2017 г.

В Община Мъглиж са категорични, че банският комплекс в Ягода нито ще бъде продаден, нито ще бъде даден на концесия.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн