Партия “Български социалдемократи” става конфедерация, реши 50-ят й юбилеен конгрес в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Досегашният председател Георги Анастасов сдаде водачеството след 3 пълни мандата, наследи го Александра Христова
*

Отляво надясно: Светлина Йолчева, Георги Анастасов, Александра Христова и Еленко Божков

“Надявам се новото ръководство да продължи политиката на партията за единение на левицата. Рамката е запазване на коалиция “Лява България” и на съюза с БСП, който бе сключен на 20 декември 2000 година с безсрочно споразумение за съвместно участие в парламентарни избори” – припомни пред медиите в Стара Загора след конгреса Георги Анастасов. Макар и сдал властта според устава на партията след 3 пълни мандата, той бе водещата фигура в състоялата се под липите пресконференция. Занапред ще поеме, по думите му, организационните задачи в Изпълнителното бюро на партията.

Новият председател на “Български социалдемократи” е Александра Христова – бакалавър по публична администрация и магистър по счетоводство и финанси, която до миналата година оглавяваше младежката структура на партията. Възстановен е и постът “президент” на партията, който я представлява в чужбина – според оригиналния устав на БСДП от 1891 г. На него е избрана адв.Светлина Йолчева. Зам.-председател е Еленко Божков.

До делегатите на конгреса поздравителни адреси са изпратили лидерът на БСП Корнелия Нинова и Георги Гергов от Изпълнителното бюро на столетницата. На място са присъствали гости от ръководството на Социалистическия интернационал, чийто член е ПП БСД, както и екслидерът на БСП Михаил Миков, членът на ИБ на НС на БСП Крум Зарков, старозагорският депутат и член на НС на БСП Георги Гьоков. От АБВ на конгреса на социалдемократите е дошъл зам.-председателят Румен Петков, от “Нормална държава” – лидерът на партията Георги Кадиев.

Конгресът в Стара Загора е приел предложението на Александра Христова вратите на партията да се отворят широко и тя да се трансформира в конфедерация на съдружни партии от лявото, лявоцентристкото и центристкото пространство, които запазват своята структурна, програмна и идейна самостоятелност. “Необходимо е да се продължи политиката на “двете писти” на д-р Петър Дертлиев – социалдемократическа и социалистическа, които да вървят заедно на изборите” – подчерта Георги Анастасов.

Той отново наблегна и на традиционното, наследено през годините, несъгласие на “Български социалдемократи” с мажоритарната изборна система в два тура, която ще доведе на власт “кастата на най-богатите”. “Ние сме категорично за пропорционално-преференциалната листа, без всякакво ограничение (праг) на преференциите. В момента който е водач на листата, може да бъде изместен само с 50% + 1 глас. Това демократично ли е?” – попита риторично Анастасов.

Конгресът на БСД е приел ясна позиция против подписването на споразумението между ЕС и Канада СЕТА, както и против споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Партията се обявява също така и против валидния в момента плосък данък от 10%.

Според новия президент Александра Христова цел на партията е да създаде собствена парламентарна група, както и да има социалдемократи в управлението на страната. Президентът Светлина Йолчева пък очерта основната линия за повишаване на доходите в България, като се поискат безвъзмездно 10 млрд. евро от фондовете на ЕС за 3-етапно изравняване на минималната заплата у нас с останалите страни в ЕС.

В момента ПП “Български социалдемократи” има структури в 157 общини от всичките 28 области у нас и е единствената социалдемократическа партия у нас, член на Социнтерна.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн