Министър Лиляна Павлова: Още 1 млрд. лв. за програмата за саниране на жилищни блокове през 2017-та година

STZAGORA.NET
*
Осветиха първия саниран жилищен блок в Стара Загора
*
С тържествен водосвет, в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, тази вечер в Стара Загора бе осветен първият саниран блок, на ул. „Авг. Траяна“ №31, с 48 домакинства, по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Тя благодари на кмета Живко Тодоров и неговия екип, Общинския съвет и народните представители, за положените усилия за реализация на програмата. „Благодаря, че ме поканихте за освещаването на тази прекрасна, реновирана сграда. Още 75 блока в града ще изглеждат така, а още 200 чакат това да се случи. Това ще обнови облика на града, а за вас и вашите семейства ще има топли и уютни домове, за да растат в тях вашите деца“, обърна се тя към присъстващите. „Благодаря ви, че се доверихте, че не повярвахте на манипулациите. Националната програма на правителството е мащабна и открита. Тя е насочена към всички граждани от страната, без значение от населените места. Това е най-мащабната, социална програма , реализирана от 20 г. насам – директна инвестиция и подкрепа за всяко домакинство, защото сметките в дома намаляват, а за бизнеса се създава работа. Програма, която има единствено и само ползи за вас. Общината няма да ви вдигне данъците, ползите са само за вас, в името на вашите деца“, каза министър Павлова. Тя увери, че програмата продължава активно, 2 000 сгради на територията на страната се обхващат, а 2 500 домакинства досега са се възползвали от нея. Още 1 млрд.лв. са предвидени в бюджета за 2017 г. за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, съобщи регионалният министър.

Зам.-кметът Йордан Николов припомни, че именно на министър Павлова и нейната ангажираност градът дължи обновяването на Комплексния онкологичен център и модерната техника в него, отпускането на допълнителни средства по програмата „Зелена и достъпна градска среда“, ремонта на кв. „Три чучура север“, новите 55 автобуса и пълното обновяване на градския транспорт. По думите му, благодарение на нейното застъпничество, през следващата година ще бъде ремонтиран пътят Стара Загора – Раднево. „Тя е моторът на правителството, което отпусна милиарди по проекти за енергийна ефективност за жилищните блокове“, коментира Николов. От името на живеещите в блока, председателят на УС на Сдружението на собствениците Ваня Танева благодари сърдечно на министър Павлова за напълно безплатно извършените строителни дейности. Тя отправи думи на благодарност и към общинския екип, ангажиран със санирането, работили коректно и ангажирано по реализацията му.

„Стара Загора е двигател на многото проекти, които реализираме. Инвестирахме над 100 млн.лв. в подобряване на градската среда, транспорта, изграждане на спортни площадки, благоустрояване на междублокови пространства, водоснабдяването и канализацията, ремонти на детски градини и училища, инфраструктура на кварталите. Нови 55 млн.лв. ще бъдат вложени , за да става Стара Загора още по-привлекателна “, каза още министър Павлова. Тя съобщи и една добра новина за подкрепа на бизнеса от днес – подписано е финансово споразумение с Фонда на фондовете (Фонд мениджър на финансовите инструменти в България), на стойност 370 млн. лв. Чрез него ще може да се инвестира в проекти за подобряване на градската среда, за туристически и спортни атракции, както и за всякакъв вид производства и др.


Церемонията се състоя в междублоковото пространство със сградата на ул. “Г.С.Раковски“ 107, с 57 домакинства, която се санира в момента. В съседство се намира най-големият блок в града – със 180 апартамента, на ул. “Г.С.Раковски“ 144-146, който също е включен в програмата за енергийна ефективност. Около санирани 30 сгради ще бъдат завършени в Стара Загора до края на годината. Общата разгъната жилищна площ, която ще бъде санирана е 426 000 кв.м. Към края на месец ноември 2016 г. ще бъдат завършени 13 сгради, а възложените до момента са 41 бр. До момента са регистрирани 177 сдружения, с две повече – 179, са подадените за регистрация. Общият брой на сградите, за които е подписан договор с общината и одобрени от банката е 75.

Министър Павлова посети и още един от блоковете, който е пред завършване – на ул.“Г.Гурко“ 100 , където живеят 115 домакинства. В съседство, предстои да бъде саниран и блокът на ул. “Хр. Ботев” 151 със 126 домакинства.


*
В КАЗАНЛЪК

Министърът на регионалното развитие и благоустройството бе посрещната в община Казанлък от Кмета Галина Стоянова и заедно направиха инспекция на санирането на жилищни блокове 11,12 и 72 в ж.к.„Изток“. Ремонтните дейности са на първите блокове, по които започна работата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Казанлък. Министър Павлова и г-жа Стоянова бяха посрещнати от народния представител Нено Влайков, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, заместник – кмета на община Казанлък Даниела Коева, общински съветници и много граждани, които тепърва проявяват засилен интерес към възможностите да се включат в програмата. Те получиха съвети и разяснения за стъпките по кандидатстване.

Министър Лиляна Павлова сподели, че е изключително доволна от видяното: “Поздравявам кмета за работата!“, каза тя и отбеляза, че сградите, по които се работи са високи и сложни за правене, над 8-етажни, което завишава изискванията към използваните материали. „Общината е заложила на сериозни фирми, защото виждам, че работят с цяло скеле, а това улеснява и бързото завършване, като се има предвид, че идва зима.“, коментира министър Павлова.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова благодари за оценката на Лиляна Павлова: “Аз се радвам, че г-жа Павлова е доволна, но аз не се съм доволна от броя на сдруженията. За съжаление, санираме само 19 от стотиците сгради, които имат нужда от това.“, коментира г-жа Стоянова и призова гражданите да са по-активни, защото това е единствената програма, в която държавата финансира 100% частна собственост.

По думите на министър Павлова в момента над 2 500 сгради в цялата страна чакат включване за саниране по мерки за енергийна ефективност и поощри хората бързо да се сдружават, за да се включат, защото за 2017г. по програмата са заложени 2 млрд. лв., 2 000 сгради са вече в процедура. Лиляна Павлова определи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради като най-мащабната социална програма в страната.

Към момента в община Казанлък сключените договори за безвъзмездно финансиране на санирането на градски блокове са 19. За 16 от тях е избран изпълнител по Закона за обществените поръчки, за 12 има сключени договори за строително-монтажни работи и са открити строителни площадки. По 4 позиции процедурата се обжалва, като за 2 от тях вече има произнасяне на КЗК и предстои сключване на договор. За други 2 блока в момента върви процедура по избор на изпълнител, а за блока на ул.“Илинден“ 41 – 43 през месец октомври бе обявена Обществена поръчка за изпълнител, с краен срок за подаване на документи 29-ти ноември, 2016 г.

От община Казанлък многократно апелират към казанлъчани да се възползват от възможностите за безплатното саниране и през следващата година, защото средствата за това вече са осигурени от правителството.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн