Ротари клуб Стара Загора стартира проект за превенция на обездвижването и наднорменото тегло при децата

STZAGORA.NET
*
От тази година Ротари клуб Стара Загора в сътрудничество с Община Стара Загора и с помощта на Медицинския колеж стартира пилотен проект: Превенция и профилактика на проблеми свързани с опорно-двигателния апарат при децата, хиподинамията и наднорменото тегло. Идеята на този проект е да обхване децата между 6-11години с проблеми в опорно-двигателния апарат и наднорменото тегло, съобщи Евгений Спиров, президент на Ротари клуб – Стара Загора.

Проектът ще се проведе в два етапа:

Първият етап включва скрининг на 525 деца от Шесто ОУ „Свети Никола“.Стара Загора в предучилищна възраст и деца от първи до четвърти клас. Ще се проведе диагностика чрез отчитане на антропометричните показатели на децата: ръст, тегло, измерване на плоскостъпие и постурални деформации (състояние на гръбначен стълб и гръден кош). Децата с проблеми ще бъдат допълнително измерени на един от най-съвременните апарати в страната – Система за постурален анализ GPS 400, намиращ се на територията на Медицинския колеж с цел по-прецизна диагностика.

За целите на диагностиката по първи етап Ротари клуб осигури необходимите: плантографи, специализирани везни за отчитане на тегло, боди-мас индекс, ръстомери и др.

Вторият етап включва разделянето на децата по групички според оценката за риска и провеждане на изправителна или специализирана гимнастика с цел профилактика и лечение. Периодически през няколко месеца ще се отчитат резултатите от провежданата рехабилитация при децата.

Цялостната информация от проведената дигностика и в последствие рехабилитация ще се оповестява на научни форуми, конференции и конгреси, както и публикувани в научни специализирани списания в страната и чужбина, като се запази конфединциалност по отношение на личните данни на децата, а се отчитат единствено статистически данни.

Ротари е доброволческа, хуманитарна и неправителствена организация с нестопанска цел със седалище в Еванстън, окръг Кук, щата Илинойс, САЩ. Първият Ротари клуб е създаден през 1905 в Чикаго, САЩ от адвоката Пол Харис.

Днес Ротари включва разпръснати по целия свят клубове, известни като Ротари клубове. В света има повече от 32 000 клуба в повече от 200 страни с над 1,2 милиона членове. Това е най-голямата частна хуманитарна организация, член на ООН и ЮНЕСКО.

Ротари се обявява за зачитане личната свобода на всеки човек. В България има общо 85 клуба в които членуват 2100 ротарианци.

През 1917г. Ротари основава фондация към Ротари Интернашънъл, като дарителски фонд. Конгресът през 1928 г. й дава името Фондацията на Ротари. Средствата от Фондация Ротари са общо над три милиарда в това число повече от половината за Полио Плюс – Програма за изкореняване на полиомиелита в света.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн