Методи Губеров, председател на СНЦ “Наш дом” – Стара Загора: Вотът ни в неделя ще е преди всичко цивилизационен избор за бъдещето на България

STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

За мен резултатът от първия тур на президентските избори беше изненада. От това, колко много хора са повярвали, че един човек, пък било то ген. Радев, може да реализира всички тези неща, за които говори. Приказките за “независим” и “надпартиен” кандидат не почиват на никаква логика, тъй като един президент може да бъде силен, само ако зад него има силна политическа партия, която споделя ценностите, които самият той изповядва. И обратно: ако президентът споделя ценностите, които изповядва политическата партия. Всичките му ходове, след като е станал президент, няма как да не зависят и от нея. С подкрепата на издигналата го политическа сила ще има много по-бързи резултати.

Чувствам се обиден като избирател и от това, че законите в България позволиха откровени аутсайдери да оплескат кандидат-президентската панорама – Бисер Петното, Митьо Пищова, Радо Шишарката… За мен това е много унизително и много ми се иска в бъдеше законите ни да не допущат подобни фигури до участие в надпреварата.

Относно резултатите от вота: Да, вярно е, че Цецка Цачева получи по-малко в сравнение с очакваното. Но нейната кампания беше изключително толерантна. Тя не си позволи да напада никого. Не смятам, че това е грешка – бъдещето е на толерантните кампании.

На първия тур ми направи впечатление и грубото отношение на “Демократи за силна България” (ДСБ) към кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. Нещо, което според мен е недопустимо при условие, че и двете партии са в ЕНП. За мен това е косвена услуга на левите кандидати. Мисля, че вече няма съмнения и в това, кой стои зад това тяхно отношение и кой непрекъснато генерира интригите. Смятам за грешка на ГЕРБ, че позволи на Радан Кънев да се “вози” на гърба на партията и да говори глупости по неин адрес. Това за мен е недопустимо. Трябва да си вземат много сериозна поука. Според мен за да стане Реформаторският блок истинска дясна сила, ДСБ трябва да излезе от него.

В така сложилата се ситуация, с тези гласове, които получиха Патриотичният фронт, Марешки и всички останали, мисля, че балотажът ще бъде много оспорван. Ако първият тур беше нещо като преброяване на гласовете и харизмите, вторият тур ще бъде подчинен изключително на цивилизационния ни избор като българи. България трябва да избере какво иска оттук нататък: иска ли да се върнат онези времена – на Жан Виденов, на Иван Костов, Станишев и Орешарски, времената на грабежите и приватизациите, или ще се опитаме по един цивилизован начин да вървим напред. Още повече че финансово-икономическото състояние на страната е добро и изобщо не кореспондира с приказките на Корнелия Нинова и левите кандидати. Вижте колко е държавният резерв, колко пари са спечелени от пресичане на контрабандата, как се строи и какво се прави, и ще ви стане ясно.

Също си мисля, че някои от кандидатите за президент дадоха изключително лош знак за обществото с грубите си нападки, понякога с епитети, много стръвно, много хищно един към друг, без да държат сметка, че сега, на втория тур, те ще трябва по някакъв начин да се доближат до едната от двете страни. Обществото ни трябва да се замисли върху тази нетърпимост към другомислещите и непременно да я изкорени. Ако въпросът беше в това, всички да вярваме в една и съща идея, Северна Корея не е много далеч. Трябва да има обаче и истински дебат между идеите – кое е възможно и кое не. Да не позволяваме да бъдем лъгани. Трябва ни политическа грамотност на българските избиратели. Трябва да се пресече из основи и купуването на гласове. И на всяка цена трябва да се реши въпросът с електронното гласуване. Защото да задължиш хората да гласуват, а да им отнемеш възможността да го направят, си е чиста проба престъпление към избирателите. Това се получи сега – хиляди останаха до късна доба по секциите, но не можаха да гласуват, ограничени от глупостите, които правим.

Когато осъмнем в понеделник, 14 ноември, и ни мине предизборният махмурлук, ще се събудим с един президент. Ако е ген. Радев, сигурен съм, че той няма да може да се измъкне от хватката на БСП. Няма и как да се измъкне от многото си непремерени приказки за Крим или пък за Ньойския договор, да не подчертавам другите неща. Очевидно не е опитен човекът и не знае, че всяка една такава дума може да му пресече пътищата към европейските столици. Затова ми се ще да призова всички избиратели да изберат онзи човек и онази политическа сила, на които вярват. Да се обърнат назад и да погледнат коя от тях какво е оставила в обществото ни. Дали е оставила ужасни моменти, в които заплатата ни е била 3 долара, или когато е нямало нищо по магазините, или когато така е грабено и крадено, че просто нищо не е оставало в хазната. След това да изберат онази политическа сила, която им гарантира спокойствие, бъдеще, и която се качва и върви, макар и бавно, по стълбичката нагоре.

Нека да не бъдем слепи. Това, което го имаме сега, не е даденост. То може и да бъде загубено, ако не сме разумни. Аз не крия, че съм привърженик на дяснополитическите идеи и в неделя непременно ще гласувам за Цецка Цачева и вицеадмирал Манушев. Защото зад тях стои ГЕРБ – открито, откровено, а не скрито зад инициативни комитети. И защото отговорността няма да я носи само Цецка Цачева, а цялата политическа партия ГЕРБ. Тя няма да постави на карта онова, което е направила за тези години.

Не е маловажно и кой стои зад партиите, подкрепящи двамата кандидат-президенти на балотажа. Очевидно е, че БСП е пълно с олигарси и милионери, с приватизатори, на които изобщо не им пука за пенсионерите и бедните хора. Вижте какво реално прави Марешки за хората с аптеките и бензиностанциите си. Затова той получи подкрепа и съм сигурен, че ще направи и партия и ще бъде сериозен играч в политическото пространство. Такива мажоритарни играчи като него – да. Но мажоритарни кандидати, които да си купуват постовете – не. Затова цедката трябва да е много строга и в никакъв случай да не позволява да се окупират местата в парламента от хора, които ще си защитават само олигархичните интереси и няма да ги интересува нищо друго, освен фондове, пари и обществени поръчки.

Смятам, че ако Румен Радев стане президент, Европа много категорично ще изолира България. Комбинацията между БСП и ДПС е смъртоносен коктейл за демокрацията. Ние като народ, чието развитие е спъвано и е тъпкан десетилетия наред, не може да имаме такава къса памет. Това няма кой в Европа да го приеме за нормално. България ще изпадне в поредната изолация, генерал Радев ще посети Москва и Виетнам, може и заедно с Орешарски да открият още един ресторант там – и толкова. Това ще бъде неговото президентстване. Приказките, че генералът ще донесе някакво развитие на България, ми звучат смешно. И аз ще ви кажа изборът какъв ще бъде в неделя според мен: Който иска война, битки и размирици, да гласува за генерала. Който иска ред, закон и просперитет – да гласува за юриста Цецка Цачева. Имаме човек на закона, имаме и човек на силата. Това е изборът.

Много съм разочарован и от гласуването в Стара Загора – град, в който бяха направени фантастични неща от Общината и ГЕРБ. Квартали, останали през годините встрани от всякакво обновление, бяха асфалтирани, бяха им сменени канализация, тротоари и какво ли не, а се оказа, че са загърбили всичко направено за тях и са гласували за генерала, защото добре летял. Надявам се обаче в неделя избирателите под липите да поправят тази грешка. Нашите сънародници в чужбина се оказаха много по-будни от нас тук и неслучайно там Цачева води с 8-9% пред Радев. Вижте и профила на гласувалите – хората до 60 г. са подкрепили преимуществено Цачева. От 60 години нататък – убийствено преимущество в полза на Радев. Пак е налице феноменът, че баби и дядовци гласуват срещу своите деца и внуци. Дотам сме я докарали.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн