Министър Зорница Русинова посети детска ясла и дневен център в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети днес Дневния център за деца и възрастни с увреждания в старозагорския квартал „Три чучура-юг“, в който се извършва ремонт по програма „Красива България“ на стойност 84 000 лв. Дневният център предоставя услуги на деца и младежи с физически и ментални увреждания на възраст от 3 до 29 години и техните семейства. Потребителите са с увреждания като: ДЦП, синдром на Даун, аутизъм, физически увреждания, лека, умерена и тежка умствена изостаналост. Капацитетът на услугата е 72 места, финансирането е държавно делегирана дейност, съобщи д-р Антония Тодорова от общинския отдел“ Здравеопазване и социални дейности“.

Директорът на дома Гергана Тодорова представи комплекса от социални услуги, свързани с предоставянето на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, рехабилитационни потребности, организацията на свободното време и личните контакти. Тя подчерта, че работата на специалистите подпомага интегрирането на децата и младежите с увреждания в обществото. Достъпността на сградата е подсигурена чрез 2 рампи с парапети от север и от юг. От главния вход до сградата алеята е асфалтирана и с необходимия наклон за придвижване на инвалидни колички.

Гостите посетиха и модерно оборудваната сензорна зала за деца и младежи с дисфункции, където с помощта на различни уреди се въздейства върху сетивата с цел стимулиране на различните възприятия. Залата е ремонтирана и оборудвана със средства, дарени от Ротари клуб Стара Загора и съфинансиране от Община Стара Загора. Изгражда се външен асансьор, платформа, достъпен санитарен възел. Министър Русинова обеща през следващата година да се търси начин за финансиране на ремонта на плувния басейн, който успешно се използва за рехабилитация на ползващите услугите на центъра. Центърът разполага с 8 местен микробус и предлага ежедневен, безплатен превоз за децата и младежите, ползващи целодневни грижи. Тук работят 28 души, като персоналът е високо квалифициран и осигурява качествени грижи и широк набор от дейности за подкрепа и социално приобщаване на децата.

Дневният център е и база за обучение на студенти от Тракийски университет и Медицинския колеж.

Министър Русинова посети и най-старата детска ясла в града, №8 „Кокиче“, след извършения цялостен ремонт по програмата на МТСП „Красива България“. Тя е разкрита през 1963 г. и е първата открита, специално строена за целта сграда в града. Издръжката на заведението се осигурява на 100% от общинския бюджет, а средствата за заплати и осигурителни плащания на персонала са делегирана държавна дейност. В яслата се полагат грижи за 100 деца, разделени в 4 групи, за които се грижат 23 души обслужващ персонал, съобщи директорът Татяна Георгиева. С нейния ремонт приключва обновлението на всички детски ясли в града, започнато през първия мандат на кмета Живко Тодоров.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн