На пазара в Стара Загора се появи зеленчук от времето на ацтеките и маите

STZAGORA.NET
*
За пръв път на Старозагорския пазар се появи малко познатата мексиканска краставица (чайот). Бодливите плодове от семейство Тиквови наподобяват едра круша. Отглежда ги и ги продава стопанин в близкото до Стара Загора с. Ястребово. Цената на един брой е 2 лева.

Плодът на мексиканската краставица се използва като зеленчук в готварството, сочи Уикипедия. Има тънка светлозелена кора, срастната с месестата част, която може да се отстрани преди или след термичната обработка. Сърцевината е бяла и мека, подобна на тиквичка. Може да се използва суров в салати – нарязан или настърган, да се вари, пече или да се пържи. Може също да се пълни, да се стрива на пюре или да се консервира като туршия. Издържа дълго време в хладилник и може да се съхранява до 8 месеца.

Растението връзва плодове от септември до януари. Те са месести или месесто-влакнести, с различни форми, надлъжни грапавини. Богат е на калий, аминокиселини и витамин С. Месестата част е бледозелена или белезникава, със сладък, приятен или отсъстващ вкус. Клубените също се ядат. След варене приличат на вкус на картофи. Ядат се дори семките и младите филизи.

Дивият подвид се среща в южно Мексико. Култивиран е като земеделска култура от ацтеките в предколумбово Мексико, използван е и от маите. Оттам се разпростира в цялата Централна Америка. В Мексико, Гватемала, Коста Рика, Никарагуа, Салвадор и Хондурас, се употребяват над 30 различни названия на съответните местни езици.

Впоследствие е пренесен на другите континенти и понастоящем се отглежда още в Южна Америка, Средиземноморието, в южните части на Русия, тропическите части на Южна Азия, островите на Индийския океан и Океания.

Чайотът е многогодишно пълзящо растение. Може да живее и плододава до 8 години, макар след първата реколтата да намалява. В по-студените райони живее от 1 до 3 години и в умерените ширини не може да преживее зимата. У нас се отглежда като едногодишно растение.

При култивирания подвид от един корен израстват няколко стъбла, които се удебеляват и изглеждат дървовидни в основата, а към върха имат тънки тревисти разклонения. Като почти всички представители на Тиквови, стеблата развиват ластари за опора. Листата са гладки и широки, със заострени връхчета. Дълги са 10-30 см и почти толкова широки. Дръжките са с дължина 8-15 см. Младите листа имат власинки и от двете страни, а с възрастта стават гладки и запазват власинки само от долната страна край дръжките.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн