Технологии: Кандидат-президент води модерна кампания, като предава изявите си на живо в интернет

STZAGORA.NET
*
С невиждан досега иновативен начин за водене на предизборна кампания удивиха старозагорци кандидатите за президент и вицепрезидент Камен Попов и Георги Неделчев. Двамата излъчиха на живо във Фейсбук пресконференцията си под липите. Технологията, която доскоро изглеждаше немислима, вече е достъпна за всеки с помощта на съвременните средства за комуникация. Но поне сред конкурентите за висшия държавен пост Попов и Неделчев изглежда са първите, които са я усвоили.

Както е известно, от тази година притежателите на смартфони могат да излъчват във Фейсбук директно картина и звук от мястото, в което се намират в момента. За целта кандидатите за президент и вицепрезидент са си устроили преносимо мини-студио от два смартфона с камери, които поставят на стойки, и предават независимо един от друг в профилите си. Смартфоните се захранват от външни батерии и получават интернет-сигнал от малък мобилен wi-fi хъб, което прави цялата инсталация автономна и приложима почти навсякъде в България. Предаванията на живо са с лимитирана продължителност от час и половина – време, напълно достатъчно за всякаква презентация. Докато текат, зрителите имат възможност да задават писмено въпроси, на които да се отговаря веднага в ефир.

Онлайн емисията може да се гледа в профила на излъчващия както в реално време, така и след приключването й. Тя остава под формата на обикновен видеоклип там и след края на онлайн-включването.

По този начин двамата кандидат-президенти, които са привърженици на директната демокрация по швейцарски образец, твърдят, че водят кампанията си почти без пари, като са си осигурили независима от медиите трибуна. Друг е въпросът, че за да бъдат гледани живите им излъчвания, зрителите трябва или да са информирани предварително кога да ги очакват, или да се задоволят с клипа след това на запис.

Има и още една възможност – да се следи интерактивната карта на света, върху която всяко живо предаване се появява под формата на синя точка, включително и излъчваните от България. Тази карта се намира на адрес facebook.com/livemap.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн