Чаши с образа на Хитлер в центъра на Стара Загора предизвикаха гражданин да подаде сигнал в Общината

STZAGORA.NET
*
Чаши с лика на Хитлер в старозагорски магазин за сувенири скандализираха тези дни гражданин евреин. Медията ни научи, че възмутеният старозагорец е подал сигнал за неприятната си находка на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора 0800 157 37. Оттам са го насочили да подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация.

Проверката, която направихме, потвърди изнесеното в сигнала. Действително в магазин за сувенири в централната градска част на Стара Загора, недалеч от Централния пазар, на видно място са изложени порцеланови чаши за чай, декорирани с образа на Хитлер. И не само. Редом са поставени за продажба чаши с портретите на Йосиф Сталин, Тодор Живков и цяла плеяда наши и чуждестренни съвременни политически фигури.

Магазнът се държи от афганистанец, имигрирал в България преди 8 години заедно със семейството си и говорещ вече много добре български. Той ни обясни, че чашите се декорират в Казанлък, откъдето ги получава за продажба. Образите по тях не го вълнували особено. Но е забелязал, че най-много се търсят чашите с лика на бай Тошо. Тези с Хитлер се продавали много по-рядко.

Не особено шумният скандал с подобни изображения на виновника за милиони жертви по време на Втората световна война припламва в различни части на България от време на време вече няколко години подред. Има ги в изобилие по сегиите в морските ни курорти. Сигналите подават обикновено граждани на Израел, дошли на почивка у нас и останали шокирани от безнаказаното разпространение на нацистки символи по магазините за сувенири – свастиката и лика на Хитлер. Само преди няколко дни беше изнесен друг скандален факт – по оградата на старозагорска гимназия бяха надраскани свастики с надпис “Хитлер – президент”. Само по себе си наслагването в един и същ времеви отрязък на тези провокации върху общественото съзнание вече започва да бие на очи и да предизвиква въпроси.

Местният представител в Комисията по защита от дискриминация в Стара Загора – Дарина Георгиева, уточни, че жалба по повдигнатия проблем не е постъпвала в офиса. Той се намира на ул. “Св. Троица” 152 (западно от ресторант “Лебед”), офис 2, и е с работно време от 9 до 17.30 часа. Телефонът е 0876 26 44 85. Електронната поща на офиса е starazagora.kzd@kzd.bg. От администрацията на комисията в София ни обясниха, че ако такъв сигнал постъпи при тях, той ще бъде разгледан и по него ще бъде взето решение.

Справката, която направихме в Наказателния кодекс, разкри два текста, които могат да бъдат отнесени към проблема. Единият е чл. 108. Той гласи следното: Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология [...], се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева. Другият е чл. 419а.(1): Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.

Представлява ли продажбата на чаши с лика на Хитлер вид проповядване, популяризиране и опит за постепенно притъпяване на обществената реакция към фашистката идеология, погубила десетки милиони европейци? Е ли омаловажаване на геноцида над народите по време на фашисткия режим през ХХ век налаганият тихомълком образ на неговия идеолог и фюрер? Очакваме това да бъде еднозначно изяснено от родните блюстители на правото и законността.

В самата Германия, например, въпросните български чаши с физиономията на Хитлер, пренасяни от лекомислени туристи, са безкомпромисно инкриминирани. Но там действа закон, забраняващ всякакви нацистки символи, и внасящите подобни чаши от България биват пращани директно на съд. Може би германците помнят това, което ние сме на път да забравим – че жертвите на Втората световна война са 60 милиона, като близо 40 милиона от тях са цивилни граждани.

Максим ДОБРЕВ
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн