Видеомост свърза родния град на Алексей Мересиев в Русия със Стара Загора за 100-годишнината от рождението на героя

STZAGORA.NET
*
Легендарният летец е Почетен гражданин на Стара Загора. От родния му град искат да получат копие от заповедта за удостояването му със званието през 1973 г.
*
Тази година се навърши един век от рождението на Почетния гражданин на Стара Загора, Герой на СССР и Национален герой на Русия, легендарния летец Алексей Мересиев. Годишнината бе отбелязана вчера в Града на липите с телемост, който свърза ветерани от Втората световна война и негови сънародници, живеещи в Стара Загора, с родния град на Мересиев – гр. Камышин във Волгоградска област, Русия. В голямата руска област 2016 г. преминава изцяло под знака на годишнината на Мересиев. Видеомостът бе осъществен по идея на местните власти във Волгоград и гр. Камышин, за да се разкажат и споделят спомени за летеца, станал прототип на прочутия роман на Борис Полевой “Повест за истинския човек” (1946 г.) и на едноименния филм на режисьора Александър Столпер (1948 г.).

Алексей Мересиев е удостоен със званието “Почетен гражданин на Стара Загора” през 1973 г., заедно с член-кореспондента на БАН Кръстю Добрев. В родината си руснакът е почетен гражданин на Москва, Комсомолск на Амур, Камышин, Орел и Батайск.

Телемостът се излъчваше от Центъра по патриотично възпитание “Ал. Маресьев” в град Камышин. По време на едночасовата видеовръзка бе представена новата руска книга “Завръщане” – богато илюстровано историко-биографично издание с автори Алексей Иванов, Вячеслав Шамаев и Владимир Шантарин, включващо снимки и спомени, предоставени от хора, живели, учили, работили и воювали заедно с Алексей Петрович Мересиев.

От руска страна участваха ръководители на Волгоградска област и на администрацията на гр. Камишин, историци от местния музей, автори и съставители на сборника “Завръщане”. А от българска – почетният председател на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) д-р Тодор Атанасов, заместник-председателят и главен секретар на СВВБ капитан I ранг о.з. Марин Петков, председателят на Областната организация на СВВБ Елена Ангелова, членове на Съюза на антифашистите в България, общинският съветник от БСП Иван Митров, летецът-ветеран Кънчо Кънев – съветски възпитаник, срещал се на живо с Алексей Мересиев, руски граждани, живеещи в Стара Загора, представители на обществени организации, ученици.

В телемоста се включи и ръководителят на “Россотрудничество” в България Павел Владимирович Журавльов (на втората снимка, на преден план), директор на Руския културно-информационен център в София. Той определи телемоста като “историческа връзка между поколенията, елемент от дружбата и взаимното разбирателство между Русия и България, което е от голяма полза в съвременния сложен свят”.

Прес-клубът на БТА бе препълнен с над 50 участници в телемоста. В ролята на водещ влезе Ирина Минева, председател на Руския клуб в Стара Загора. В рамките на диалога от руска страна бе огласено желанието родният му град да получи копие от решението, с което преди 43 години Алексей Мересиев е обявен за Почетен гражданин на Стара Загора (от Общинския съвет уточниха, че още преди два месеца копия от предложението, решението на ОбС и снимки от събитието са изпратени до посолството на РФ у нас – б.а.).

Разказваха се спомени, пяха се песни. Наши ученици изпълниха “Десятый наш десантный батальон” от филма “Белоруската гара”, а от другата страна на видеомоста прозвуча “Катюша”.

Летецът Алексей Петрович Мересиев (на руски – Маресьев) е свален във въздушен бой на 4 април 1942 г. в района на Демяновския котел (Новгородска област). Оцелял, но със счупени крака. Раненият летец 18 дни пълзял из тайгата, докато го открили свои. В болницата стъпалата му били ампутирани. Но Мересиев намерил сили в себе си да се върне в строя, като пожелал да лети отново, макар и с протези. Година по-късно, през 1943-та, бил отново в своя самолет. Извършил е общо 80 бойни полета, свалил е във въздушни боеве 11 вражески самолета, 7 от които – след болницата. За неговото мъжество и сила разказал писателят Борис Полевой в “Повест за истинския човек”, която била преведена на много езици в света. След като на екран излязъл и едноименният игрален филм за Алексей Мересиев, летецът се превърнал в истинска легенда за поколенията. Със своя подвиг и пример той помогнал на хиляди ранени през войната бойци да се върнат към пълноценен живот.

След Втората световна война Мересиев завършил Академията за обществени науки, защитил дисертация. Станал председател на Руския комитет на ветераните от войната, бил е и един от вицепрезидентите на Международната федерация на участниците в Съпротивата. Умира в Москва през 2001 г.

В родния му град Камышин, Волгоградска област, му е вдигнат голям бронзов паметник, има и музей на негово име.

Максим ДОБРЕВ



#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн