Три старозагорски читалища с грамоти от Министерството на културата

STZAGORA.NET
*
Три читалища от община Стара Загора – НЧ „Родина 1860“ и НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, Стара Загора и НЧ „Развитие 1878“, с. Дълбоки, са отличени с грамоти за творчески постижения от Министерството на културата. Грамотите са изпратени по повод отбелязването на 160-тата годишнина от създаването на българското читалище.

Националната инициатива „160 години общонародно читалищно дело в България“ ще бъде отбелязана от Община Стара Загора с веществено-документална изложба и празничен концерт, с участието на изявени певчески и танцови читалищни формации. Двете събития ще се състоят на 29 октомври, в навечерието на Деня на народните будители.

Любопитната експозиция, която ще бъде открита от 10.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, е озаглавена „Читалището – традиция и новаторство“ и ще покаже интересни документи, архивни материали, стари ръкописи, черно-бели и цветни снимки и др., разказващи за живота на читалищата в общината. В нея ще могат да се видят и части от различни характерни за региона народни носии, като специално място ще бъде отредено на най-големите отличия, с които творческите колективи са били удостоявани през годините.

В 11.00 часа ще започне тържествен концерт в залата на оперния театър. На сцената ще се качат най-добрите състави от читалищата в общината – носители на медали, почетни отличия и плакети от различни фестивали. В празничната музикална проява ще се изявят певчески групи и танцови формации от 13 читалища, сред които и три ансамбъла – Ансамбъла за автентичен фолклор при НЧ „Развитие 1878“, с. Дълбоки, Ансамбъл „Нашенци“ при НЧ „Пробуда 1928“, с. Змейово и Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, Стара Загора. Входът за концерта е с покани, до изчерпването им.

В Община Стара Загора има 61 регистрирани народни читалища, от които 11 са на територията на града.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн