Наша проверка показа: Положението с коритото на Бедечка е критично. Започналото му разчистване е крайно наложително

STZAGORA.NET
*
Колко е санитарна санитарната сеч по Бедечка? – попитаха тези дни защитниците на парка покрай едноименната река в Стара Загора, като мотивираха въпроса си със с препратката, че преди няколко години под предлога за подобна санитарна сеч северната част на парк “Загорка” в района на ресторант “Лешника” е била на практика превърната в безразборно сечище.

Екоактивистите пишат до медиите следното: “Сериозна сеч явно е започнала около река Бедечка в Стара Загора. Институциите твърдят, че става дума за планирано прочистване на коритото и прилежащите територии. Граждани обаче пращат към групата “Запазете Бедечка” снимки на доста възрастни повалени дървета, както и на дървета, които видимо нямат общо с коритото на реката.” И питат: “Сега основният въпрос е дали ресорните институции контролират в достатъчна степен процеса. Седи и въпросът дали край благородната инициатива някой няма да се опита да премахва и нужни дървета.”

След цялата сага от пролетта насам покрай противоборството парк-квартал, придобила горчив привкус с избухналия обществен скандал около няколкото умишлено умъртвени здрави и прави дървета, е разбираемо съмнението на защитниците на “Бедечка” за това, какво се върши с днешна дата в зелената площ. Затова медията ни направи своя проверка по протежение на речното корито. Целта ни беше да видим на място и да документираме за какво иде реч.

От публично оповестените данни е известно, че с обществена поръчка на Община Стара Загора избраната фирма-изпълнител за почистване на коритото на река Бедечка е “Инфраинжстрой” ЕООД. Мероприятието се налага заради необходимостта от подобряване експлоатационното състояние на системата за отвеждане на повърхностни води на реката, преминаващи през урбанизираната територия на Стара Загора, съобщиха миналата седмица от местната администрация. Като уточниха, че ще бъдат отстранени паднали дървета, разположени напречно на речното легло, които създават условия за неговото подприщване. Ще се прочистят храстова растителност и паднали дървета в речното корито, които също възпрепятстват нормалната проводимост на р. Бедечка. За целта експерти от общината са извършили проверка на място. Изработен е констативен протокол от междуведомствена комисия, назначена със заповед на кмета от 18.06.2015 г.

Съобщението визира обективните факти, но какво се крие зад тях? От нашия рейд по реката от моста за кв.”Самара-3″ до езеро “Загорка” констатирахме, че положението с коритото на Бедечка е повече от критично. Като в истинска джунгла реката е буквално затрупана от храсти, малки и големи дървета, между които на редица места се провира едва-едва, а другаде течението е почти изцяло преградено с бентове от дървесина. Личи си, че нищо тук не е пипвано не от години, а от много десетилетия. Още по-точно е да се каже – може би никога досега. И докато навремето това беше градска покрайнина, на която никой не обръщаше особено внимание, а и растителността не беше толкова избуяла, то сега реката вече е в града, между два големи квартала, и е структуроопределящ елемент в сърцето на парка.

На място видяхме, че започналото почистване на коритото се изразява в отрязването с моторен трион на дървета, които са в непосредствена близост до реката, повечето от тях силно наклонени и реално препятстващи водното течение и при спокойна вода, и при приливна вълна. Тези дървета определено нямат място там.

Проблемът според нас обаче не е в това, а в нещо съвсем друго: Хаосът в и край речното корито е толкова голям, че отрязването тук-там на някое и друго пречещо дърво трудно ще промени общата картина. За да придобие река Бедечка вида на добре поддържана водна артерия в един европейски град като Стара Загора, ще са нужни много средства и много труд. Засега това, което се прави, е само най-неотложното. Това е началото. То непременно трябва да бъде продължено. И не само покрай самата река, а и в дълбочина на парка, големи части от който са в подобно състояние на непроходима джунгла.

#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн