“Августиада” навлезе в основната си част – започна Изложението на производители на вино и кулинарни продукти в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
30 винарски изби представят над 200 вида вина на тазгодишния Фестивал на виното и културното наследство “Авустиада” в Стара Загора, организиран от Търговско-промишлената палата в Стара Загора и консултантската компания в областта на винопроизводството “Ойнорама”, в партньорство с Община Стара Загора, Регионалния исторически музей, Старозагорската опера, Художествената галерия и Регионалната библиотека “Захарий Княжески”. Голямото събитие от календара на българския винен туризъм се провежда от 14-ти до 16-ти октомври (петък, събота и неделя). В петото поредно издание на фестивала на специален конкурс в петък вечер в залата на Старозагорската опера за пръв път беше избрана Царица на “Августиада” и две нейни подгласнички (прочетете тук >>>). Сребърната корона заслужи 18-годишната Антония Дойчева, ученичка в Търговската гимназия “Княз Симеон Търновски” – Стара Загора.

През първия ден на “Августиада” в Регионалния исторически музей се състоя традиционната теоретична конференция, предхождаща същинската част. Неин гост бе посланикът на Република Македония у нас Н.Пр. Мариян Гьорчев, ексминистър на земеделието в кабинета на Любчо Георгиевски. Поводът – Македония бе страната-партньор на фестивала тази година. Посланикът съобщи, че македонските винопроизводители предлагат да бъде подготвен и представен на световния пазар балкански винен бранд, в който да се включат фирми и от България, Сърбия и Черна гора. Традиционното си участие във фестивала направиха и турски винопроизводители.

Докладите, изнесени на конференцията, бяха на теми, засягаши виното, бизнеса, културата и туризма: Средновековното изкуство в Старозагорско, Туризъм и бизнес в Македония, 5 продуктови акцента на пазара на вино в България и Европа, Планът “Юнкер” и развитието на винопроизводството, Enterprise Europe Network – нови възможности на най-голямата европейска мрежа в подкрепа на бизнеса и Перспективи пред винения туризъм на Балканите. В края на конференцията бяха представени за дегустация вина на най-новата изба “Стоби” от Македония с капацитет 4,5 млн литра годишно от 7-те си хиляди декара лозя.

На официалното откриване на изложението на вино и кулинарни продукти, приготвени на място в гурме-корнера от екип на “Метро Акадамия” с шеф-готвач Юри Велев, в събота дойде областният управител инж.Георги Ранов, както и зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова. Тук бяха и момичетата от призовата тройка на конкурса за Царица Августиада – Антония Дойчева, Антоанета Танева и Радка Антонова. Откриването се състоя на открита сцена в източния край на Античната улица.

Откриването бе придружено с богата музикално-танцова програма. Песни и танци представиха фолклорни и танцови читалищни формации от Народно читалище “Димитър Наумов-1908″ – с. Преславен, фолклорна група “Огърлици” и група за шлагерни песни “Рамона” при НЧ “Железник-1988″ – Стара Загора, група за изворно творчество “Райска ябълка” – с. Хрищени и Ансамбъл за народни песни и танци “Зорница” при НЧ “Св.Климент Охридски-1958″ – Стара Загора.

Кулинарният сектор бе подсилен с участието на старозагорската фирма за месо и месни произведения “Аякс”. Кафето за гостите бе представено от Йордан Дъбов – единственият в България кафе-инструктор с международен лиценз.

С “Добре дошли!” на Петото юбилейно издание на “Августиада” гостите поздрави зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. “Като човек, родом от лозаро-винарски край, изцяло запознат с технологията за отглеждане на грозде и производство на вино, съм изключително горда, че Стара Загора е домакин на едно такова събитие, което съчетава в себе си история и култура – каза тя. – Благодаря на организаторите на този уникален фестивал, които правят всичко възможно за развитието му във времето. Пожелавам успех на изложението и дай Боже да го бъде в годините напред!”

Като съорганизатор на фестивала г-жа Галина Нифору, управител на консултантската компания в областта на винопроизводството “Ойнорама” и председател на Българската асоциация на износителите на вино, се обърна към гостите със следните думи: “Изключително съм щастлива, че мога да допринеса за виненото развитие на моя роден град, който много обичам. Щастлива съм, че надградихме нашия прекрасен фестивал с тези чудесни момичета, победителки в конкурса “Царица Августиада”, които ще бъдат посланици не само на “Августиада”, но и на Стара Загора. Сигурна съм, че този конкурс ще се превърне в запазената марка на Стара Загора и тези красиви лица ще прославят нашия град. Благодаря на Община Стара Загора. Те са наш изключителен партньр. Също и на Търговско-промишлената палата, които се грижат за всеки един детайл и този фестивал да съществува, на Държавна опера – Стара Загора, както и на всички фирми, които помагат със сърце този фестивал да го бъде. Нека да се срещаме и след 10, и след 15 години тук, на тази сцена, и това да бъде наистина празникът-емблема на Стара Загора!”

Поздравителни адреси до Фестивала на виното и културното наследство изпратиха Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на земеделието и храните, Бългаската асоциация на туроператорите и туристическите агенции и много други организации-партньори.

След кратко приветствие и от негова страна, гостите на “Августиада” бяха поведени към мястото на винените и кулинарни изкушения в РИМ от главния организатор на фестивала Олег Стоилов, председател на ТПП – Стара Загора.

От 15.30 часа днес започва първият Майсторски клас на фестивала. Темата му е “Румъния – винен чар и елегантност на север от България”. Водещ е Хория Хаснаш, винен журналист от румънското списание Vinul.ro. От 13 часа в неделя ще се проведе и вторият Майсторски клас – “Непознатите винени съкровища на Македония”, с водещ Ивана Симяновска, автор на Македонския винен гид. И двата класа се провеждат в зала 33 на Регионалния исторически музей.

В съботната вечер ще се състои и Гала-вечерта на “Августиада”, предшествана от голям концерт на Старозагорската опера.

Обявяването и награждаването на вината, получили най-много гласове от посетителите на Фестивала (първо, второ и трето място) и виното, получило правото да носи знака на Августиада, ще се извърши в неделя.

Царица Августиада с двете й подгласнички

Царица Августиада с г-жа Галина Нифору




#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн