Книга за българо-турските отношения през годините представи в Стара Загора ексдипломатът Любомир Шопов

STZAGORA.NET
*
Дългогодишният български дипломат Любомир Шопов (в средата на първата снимка), бивш началник на отдел “Балкански страни” във Външно министерство от 1985 до 1988 г., представи тази вечер в Стара Загора третата си книга “Турският въпрос и държавната сигурност”. Предишните му две – “Отдел “Трети” и “Геноцид”, разглеждат балканската политика на България през 80-те години и тракийския въпрос.

Събитието бе организирано от Национална асоциация “Сигурност”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Българския антифашистки съюз, Тракийско дружество “Одринска епопея” – Стара Загора, Сдружение “Българска зора”, Съюза на ветераните от войните и др.

“Основният акцент в книгата е върху турското присъствие на територията на днешна България – сподели авторът със старозагорци, изпълнили конферентната зала на хотел “Верея”. – След 500-те години османско иго тук остават немалко хора с турско етническо самосъзнание и турската държава в продължение на десетилетия използва своите възможности да ги манипулира. Отразени са много етапи на този проблем. Характерното е, че и по царско време, и след това – по времето на социализма, са отстоявани едни и същи интереси – да не бъде допуснато създаването на протурска етническа политическа партия в България. За съжаление след 1989 г. това стана факт. Не че тези хора нямат необходимост от защита на техните права и интереси, но при положение, че бяха гласувани закони, които им предоставяха всички необходими права наравно с останалите български граждани, едва ли беше необходимо обособяването на една политическа сила, която доби широки възможности в качеството си на балансьор в българския политически живот. Регистрирани бяха и други подобни партии – вече 8-9 на брой” – каза Любомир Шопов. Но той все пак призна, че в момента Турция има нулеви проблеми само с България, докато отношенията й с останалите й съседи – Гърция, Сирия и Ирак, никак не са цветущи.

Редакторът на книгата проф. Димитър Иванов даде по време на премиерата й в София висока оценка за нея, като препоръча на всички министри и заместник-министри на силови министерства да имат на бюрото си по един екземпляр. “В тази малка книжка има толкова истини, които не се срещат в други издания” – твърди и бившият зам.-министър на външните работи Иван Ганев. От своя страна авторът споделя, че целта на книгата е да предложи възможности за излизане от едно патово положение, от което България търпи сериозни загуби.

Посланик Любомир Шопов е дипломат с кариера, преминала по горещи точки. Роден е през 1942 г. в София. Завършва дипломация в Московския институт за международни отношения (МГИМО). Работи в посолството на България в Москва. Пет години е ръководител на българската правителствена делегация на преговорите между Варшавския договор и НАТО във Виена за разоръжаването в Централна Европа. От 1985 до 1988 г. е началник на отдел „Балкански страни” във външно министерство. От ноември 1988 до декември 1989 г. е завеждащ отдел на ЦК на БКП, който отговаря за българските турци.

Максим ДОБРЕВ

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн