Изложба от фотоси на тоталитарни паметници припомни на старозагорци миналото

STZAGORA.NET
*
Фотоизложба под надслов “Свидетели от камък: паметници от социалистическото минало в България” бе открита днес в Регионална библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора. Тя бе представена от авторите й – италианеца Лука Понкироли и доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (двамата – на втората снимка), заедно с тяхната книга “Свидетели от камък”.

Инициативата е по проект с европейско финансиране чрез програма “Творческа Европа”, наречен “Нашите герои. Монументално изкуство и социалистически реализъм”, координиран от градската галерия в словенския град Марибор, и с участници от още 7 страни от Източна Европа.

Паметниците на социалистическа България са показани в десетки големи цветни фотоси, разположени във фоайето на първия етаж на Регионалната библиотека. Поводът за тяхното експониране в Стара Загора стана организираната кръгла маса за монументалното изкуство от периода на комунизма.

“Акцент в изложбата е начинът, по който се трансформират паметниците отпреди 1989 г. в годините след това” – разказа за медията ни доц.д-р Николай Вуков. – По темата той работи вече почти 20 години – от 1997 г. насам, като посещава и изследва различни монументални обекти в България. 10 години по-късно, през 2007 г., в екипа се включва и италианецът Лука Понкироли. “Обиколихме всички възможни обекти от Видин до Бургас и от Силистра до Петрич и събрахме снимков архив от над 25 000 фотоса, на които са изобразени към 3500 паметника” – допълни той.

Отношението на българина към паметниците от времето на социализма се променя през годините в зависимост от политическите нагласи – коментира доц.Вуков. В условията на особено острия политически дебат в началото на 90-те години преобладаваха призивите за премахването им, за да се скъса с тоталитарното минало. В противовес на това винаги са се чували и гласове тези свидетели на времето да бъдат запазени и да се съхранят по възможно най-пълен начин. Днес, към края на вече третото десетилетие след промените, миналото, от което идват тези паметници, вече не е чак толкова близко. Появиха се нови поколения българи, които не помнят времето на социализма и нямат опит на основата на лични преживявяния и наблюдения.

“Вследствие на това отношението към паметниците на социализма вече е много променено. Днес то по никакъв начин не е толкова полярно и изострено политически. На тези обекти се гледа много по-пъстро, по-свободно и политически неангажирано. Което не означава, че се предприемат реални стратегии, свързани с тях – било за опазването, поддържането или премахването им. В началото на 90-те години са премахнати повечето от основните паметници, свързани с ключови идеологически фигури – Ленин, Георги Димитров и Димитър Благоев, Маркс и Енгелс. Това е голямата вълна, която помита паметниците от центровете на градовете. Но има и селища в България, в които тези паметници са оставени. Бюстове на Ленин например в момента има в 5 български селища, сред които е и Шумен, на немалко места стоят паметници и на Георги Димитров. В момента се подготвя и тематичен брой на електронното списание “Семинар БГ”, посветен на темата за тоталитарните паметници. В началото на 2017 г. по тази проблематика ще бъде издаден и сборник на английски език” – разказа доц.д-р Николай Вуков.

Българо-италианската инициатива по издирване и документиране на паметниците от годините на социализма включи днес и кратък поход из дебрите на парк “Митрополит Методи Кусев” (Аязмото), в който медията ни помогна на Лука Понкироли да открие на 200 метра от стръмната пътека за Втория баир и да заснеме един отдавна търсен от него монумент, посветен на нелегални сбирки на старозагорските ремсисти в периода 1938-1942 година (на третата снимка).

Максим ДОБРЕВ

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн