В четвъртък в Стара Загора: Кръгла маса с межународно участие за монументалното изкуство от периода на комунизма

STZAGORA.NET
*
Кръгла маса с международно участие “Монументалното изкуство от периода на комунизма. Дебати и премълчавания” ще се проведе в Стара Загора в четвъртък, 13 октомври, от 13.00 часа в Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

Инициативата е придружена от изложба под надслов “Свидетели от камък: паметници от социалистическото минало в България”. Ще бъде представена и книгата “Свидетели от камък” на Николай Вуков и Лука Понкироли. Организацията е в рамките на проекта “Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe” (“Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа”) – съвместен проект на партньори от Централна и Източна Европа, целящ да да намери допирната точка между съвременните художествени практики и тяхната връзка с изкуството от периода на социализма, разглеждано като феномен в историята на културата, идеологията и политическия контекст на тази отминала епоха.

Българското участие в инициативата акцентира върху монументалното изкуство в България от периода 1944-1989 г. Дейностите по проекта продължават диалога за паметниците от недалечното минало, тяхната настояща съдба, тяхното бъдеще или липса на такова. Въпреки заплахата от политизиране, ръководителите на проекта от българска страна успяват да инициират балансирани дебати, които дават възможност за свободен обмен на мнения и идеи.

Ръководител на проекта от българска страна е доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. В кръглата маса ще участва и съавторът на книгата “Свидетели от камък” Лука Понкироли. Проектът е съфинансирана по програма “Креативна Европа” на Европейския съюз.

ПРОГРАМА

13.30 ч. – Откриване на кръглата маса и регистрация на присъстващите
14:00 – 14:45 „Паметниците, героите, времето: бележки върху трансформациите в паметта и репрезентацията след 1989 г.“ – въвеждащ доклад и презентация от ръководителя на проекта „Heroes We Love” от българска страна и съавтор на книгите Communism of Stone и Witnesses of Stone, доц. д-р Николай Вуков, БАН
14:45 – 15:00 – „Пътуване през монументалните образи на комунизма“ – Презентация на г-н Luca Ponchiroli, съавтор на книгите „Communism of stone” и „Witnesses of Stone”
15:00 – 15:20 – Кафе пауза 1
15:20 – 15:40 – „Монументална архитектура и паметници от социализма – актив или пасив за туризма на носталгията в България“ – д-р Росица Охридска-Олсон, УНИБИТ – София
15:40 – 16:00 – „Включването на паметниците на социализма в туристическото предлагане: политическа пропаганда или икономически рационализъм“ – проф. д-р Станислав Иванов, Висше училище по мениджмънт, Варна
16:00 – 16:20 – Представяне на книгата „Свидетели от камък“ – доц. д-р Николай Вуков и г-н Лука Понкироли, автори
16:20 – 16:40 – Кафе пауза 2
16:40 – 17:30 – Дискусия на по темата на конференцията. Модератор: доц.д-р Николай Вуков
17:30 – 18:00 – Откриване на изложбата „Свидетели от камък: паметници от социалистическото минало в България“
18:00 – 19:00 – Коктейл и продължение на дискусията.

СВИДЕТЕЛИ ОТ КАМЪК
Автори: Лука Понкироли и Николай Вуков
Снимки: Лука Понкироли, Николай Вуков и Линда Ферари

От издателя на книгата “Паметници и архитектура от комунистическа България 1944-1989 г.”

При преминаването през почти всеки град и село в България може да се видят паметници, скулптури и образи от комунистическия период – много от тях построени с цел да покажат силата на новия политически ред и да прославят значими за Партията личности и събития. Изграждани в различни десетилетия след Втората световна война, тези монументи са неразривно свързани с опита на идеологията да създаде определен тип колективна памет, която да продължи вечно.

След 1989 г. съществуването на тези репрезентации неизбежно става проблематично. Много от паметниците са унищожени, други са заместени от нови монументи или са преобразени по начин, който да ги направи по-приемливи към новите политически реалности. От основно значение за посткомунистическия преход е въпросът е как да се прикрият визуалните останки от близкото минало, към което много от българите имат негативни реакции и предпочитат да забравят. И как следите на предишната идеология да се изтрият, така че да се постигне историческа, политическа и морална дистанция от предходния период.

В редица случаи от някои такива паметници вече са останали само празни пиедестали или труднозабележими материални следи в селищните пространства. Други надживяват перипетиите на прехода и продължават да украсяват страната като свидетелства за този най-противоречив период в българската история. Книгата представя на читателя едно разбираемо многообразие от паметници, визуални и материални следи от комунистическата епоха, които могат все още да бъдат наблюдавани в различни краища на България.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн