Освещават копие на Самарското знаме в Казанлък

STZAGORA.NET
*
Казанлъшката структура на Национално движение „Русофили” дарява на града на розите копие на Самарското знаме. Освещаването на знамето ще се състои на 7 октомври от 10.30 часа на площада пред Дома на културата „Арсенал”, съобщи zakazanlak.bg.

Очаква се репликата на Самарското знаме да бъде осветено от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който Светият Синод назначи на 28.09.2016 г. за управляващ овакантената Старозагорска епархия. Същият трябва да проведе избор за митрополит и да управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

Тържественият водосвет е част от програмата за честване на 24 години от сформирането на 61-а Стрямска механизирана бригада.

Самарското знаме е български боен флаг, национална светиня, един от най-важните военни символи на Българската армия. Създадено е от монахини от град Самара (Русия) и е дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст“.

Знамето се прочува по време на Битката при Стара Загора. Знаменната рота попада под фронтален противников огън. Загиват знаменосците унтерофицер Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк и опълченец С. Минков. Известен в историята остава подвигът на подполковник Павел Калитин, който с героични усилия и цената на живота си успява да спаси знамето от турски плен. Изнесено е от бойното поле след свиреп ръкопашен бой от спонтанно формиралата се Знаменна група.

Носено е и в битката при Шипка и Шейновската битка.

След войната III Опълченска дружина е преобразувана в III пехотна Радомирска Пехотна дружина и Самарското знаме се пази в гарнизона й в Радомир, от където е последният му знаменосец Никола Корчев.

През 1881 г. дружината получава друго знаме и между 1881 и 1946 г. Самарското знаме се съхранява в Двореца в София (днес Национална художествена галерия).

В 1946 г. е пренесено в Националния военноисторически музей, където се съхранява и до днес в камера при специални условия.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн