На 6 ноември за пръв път ще има машинно гласуване и в Старозагорския избирателен район

STZAGORA.NET
*

Теодора Крумова, председател на РИК - Стара Загора

Към РИК Стара Загора ежедневно се обръщат избиратели, търсещи информация за начина на гласуването на 6 ноември и подробности за референдума. Сред задаваните въпроси е и този, ще има ли машинно гласуване в 27-ми Старозагорски избирателен район.

“Информацията ни засега е, че за пръв път машинно гласуване ще има и при нас – съобщи председателката на РИК Теодора Крумова. – Това е нещо ново за Стара Загора. Машинно гласуване е провеждано по време на предишните избори в други избирателни райони, но досега машини при нас не бяха разпределяни. Чакаме ЦИК да излезе с окончателното решение, като информацията ни е, че по всяка вероятност ще ни изпратят 20 машини. На външен вид те наподобяват ксерокс с голям екран, на който се изобразява бюлетината. Екранът е чувствителен на допир и изборът се посочва директно върху него, като на смартфон. След финализиране на избора машината издава малка контролна квитанция, която избирателят сгъва, пуска в отделна кутия и се разписва, че е гласувал. След като приключи изборът, председателят финализира вота, машината сама го преброява и издава предложение за протокол на секционната комисия. Данните от този протокол се нанасят върху хартиения, като машинният се прикрепя към него.”

С подобни машини за гласуване миналата година е работено в Пазарджик. “Много лесно се работи с тях, много по-лесно се гласува в сравнение с хартиената бюлетина. Шрифтът на екрана е достатъчно едър, така че и по-възрастните избиратели няма да имат проблеми” – категорична е Теодора Крумова. Машината се разполага зад малък параван, за да се запази тайната на вота. Ако в рамките на 6 минути избирателят не осъществи вота си, машината издава празна разписка, и избирателят има правото да упражни вота си чрез хартиена бюлетина.

Информацията от последните дни е, че ЦИК ще плати 775 000 лв. без ДДС за купуване или наемане на машини за гласуване на изборите за президент и вицепрезидент. Сумата ще е достатъчна за 500 машини за изборите, плюс още не по-малко от 35, с които ще се провежда разяснителната кампания.

Мъглиж до вчера беше единствената община в Старозагорска област, която имаше назначени поименно членове на секционните избирателни комисии. В същото време в Районната избирателна комисия се обработваха протоколите от консултациите в общините Гурково, Раднево и Николаево. Днес е последният срок в РИК да пристигнат протоколите и от другите 7 общини в региона, напомни Теодора Крумова. Общият брой на секционните избирателни комисии в региона засега е 486, очаква се той да бъде увеличен с броя на подвижните СИК-ове. Общият брой на членовете на секционните комисии в региона, които ще бъдат назначени, е над 4000.

Броят на членовете на секционните избирателни комисии е съобразен с броя на избирателите, чийто вот ще обработва съответната СИК. Има 5- и 7-членни комисии, но преобладаващият брой са с 9 членове.

До момента в РИК няма постъпили сигнали за нередности. През следващите дни се очаква информация от общините за броя на необходимите подвижни секционни избирателни комисии. Той зависи от това, колко са подадените заявления от страна на избирателите да бъдат посетени от подвижна СИК. В една община трябва да има подадени най-малко 10 заявления, за да се формира подвижна секционна комисия. Срокът за това е до 22 октомври. Предстои партиите да започнат да предоставят данни относно застъпниците, които ще бъдат разпределени в комисиите. Ще започнат и обичайните промени в съставите на секционните комисии поради заболявания и лични причини на някои от членовете им.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн