Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров: Удряме спирачка върху застрояването в “Бедечка”, защото връщане след него назад няма

STZAGORA.NET
*
Пешеходната зона по “Цар Симеон Велики” ще бъде от бял гранит, със скъпи материали
*
- Г-н Тодоров, на 29 септември по Ваше предложение Общинският съвет взе решение за изработването на проект за изменение на Общия устройствен план на Стара Загора и конкретно на ПУП-а на кв. “Бедечка”. Кога да очакваме възлагането на двата плана?
- Община Стара Загора ще пристъпи към възлагане на промяната на Общия устройствен план на града и съответно на Подробния устройствен план на парк “Бедечка” веднага след изтичането на двуседмичния срок, който тече след взетото решение от Общинския съвет на 29 септември. Ако има обжалване на решението, ще бъде изчакано да се произнесе и Административният съд в Стара Загора. Изборът на проектант на промяната в Общия устройствен план в частта му за “Бедечка” ще се направи чрез обществена поръчка, тъй като се очаква сумата да надскочи прага от 20 хиляди лева, колкото са допустими за директно възлагане.

- Напоследък виждаме, че част от имотите биват ограждани от собствениците си. Правомерно ли е това?
- Заграждането на имотите край “Бедечка”, което се наблюдава напоследък, е разрешено от закона. “Все пак това са частни имоти и ние не сме им ги отнели с това решение, но сме в началната фаза на решаване на целия проблем. Оттук нататък предстои още много работа по преговори със собствениците, за да видим, ако решението влезе в сила, дали можем да ги обезщетим на други места, или да търсим друго решение. В процеса на разговорите ще бъде изяснено самите собственици какво искат, дали ще се намери друг вариант за решаване на проблема.

- Разглеждате ли варианта собствениците да запазят имотите си на сегашните места, но без да се допуска строителство върху тях?
- Това ще бъде изяснено в процеса на разговорите. Тепърва предстоят тези разговори.

- При варианта “квартал” се очакваше да се отвори широко поле за работа на старозагорските фирми. Сега това секва като възможност.
- Строителството никога не спира. Дали в едната или в другата посока, търсенето щом го има, ще има и предлагане. Не мисля, че това ще спре бъдещата работа. Щом като има хора, които търсят да закупят апартамент или къща, ще има и строителство. Строителите ще намерят варианти.

- Тези дни се чу, че има разногласия сред собствениците край Бедечка, по-специално между тези, които строят и другите, които не строят. Знаете ли за нещо такова?
- Към момента нямам такава информация, защото не съм се интересувал на какви лагери са. Ние се интересуваме принципно от нещата. В случая видяхме, че има поредица от закононарушения и взетото решение на Общинския съвет целеше да изправи законността. Защото не може на ръба на закона или извън него да се вземат решения. Макар и да са влезли в сила и да носят след себе си някакви последствия, те си остават незаконни.

- Сигурно ли е, че всички сегашни собственици са получили земя край Бедечка само по наследство? Понеже се говори и че някои взаимно са се явявали като свидетели един на друг.
- Нямам информация за начина на придобиването на собствеността. Дали правилно е върната, може да каже само съдът. Но аз мога да кажа, че неправилно са настанени в тази част след 1990 г. Защото там вече е имало изпълнено все пак озеленяване, има над 1500 картотекирани дървета и не е редно, представете си, все едно в Аязмото да тръгнем да възвръщаме навремето кой каквато собственост е имал, и да правим там квартал. Не е редно. Все пак за 45 години по времето на комунизма се е построило доста и това, че тогава законите са били различни, не означава, че ние веднага трябва да върнем точно в тези граници, на тези места тази собственост. Защото тук се погазва общественият интерес. По тази логика ако гледаме възстановяване назад във времето възстановяване на всякакви собствености, може би под турско робство пък да е имало там и друга собственост. Трябва ли сега да върнем времето с 300 години назад? Не би било правилно. И най-вече че това е част от зелената система на града. И аз въпреки че много време съм мълчал по казуса, няма как да не взема отношение, защото наистина там не е правилно. Ако ги бяха възстановили на други места, щях да съм съгласен с това. Не виждам никакъв проблем. Но точно там, в парка… Още повече се наклониха везните в тази посока, когато говорих с бившия кмет на Стара Загора Таньо Игнатов (от 1973 до 1976 г. – б.а.). Той ми каза, че там въобще няма казус в това отношение. Навремето се е решило на това място да се направи парк, дори с детска железница, която да обикаля вътре. Започнали са да засаждат дървета… Не е вярно това, че се е самозалесило. Съвсем целенасочено там се е създавал парк. Защо впоследствие има такива съдебни решения, защо са възстановявани земи и защо е това предложение на Трифон Митев, аз мога само да гадая. Няма логични доводи за това.

- Как виждате съдбата на “Бедечка” във времето? Вероятно ще остане в този си вид с години.
- В момента това, което правим, е да ударим спирачка върху застрояването. Защото застрои ли се веднъж, после връщане няма. И оттам нататък вече ще бъде задача не само на сегашния кметски екип, но и на следващите, да работим за това, там да има парк.

- Тези, които до момента имат получени строителни разрешения, предполагам, че ще ги реализират.
- Заварените строителни разрешения по закон не могат да бъдат оспорвани и съборени, защото те са влезли в сила. Но това представлява една много малка част от всичките над 300 декара, които ще защитим. Това не е малко.

- Има поне още десетина чакащи за строителни разрешения, доколкото знаем.
- Реализират се само влезлите в сила строителни разрешения. Другите – не.

- Ще Ви помоля да прегледаме сега и някои от другите обекти в Стара Загора, които са във фокуса на общественото внимание. Тези дни виждаме, че усилено се работи по ремонта на закрития плувен басейн.
- Да, наистина работят усилено. Съжалявам, че се забавиха, но имаше съществени конструктивни проблеми. До средата на ноември ще се гарантира оттук нататък 30-40 години състоянието на басейна да бъде добро. това са дали като срок и график изпълнителите. Така че – макар и с трудности, мисля, че защитихме обществения интерес да не се дават толкова много пари, а в същото време да се направи здраво и качествено. Защото този басейн е можело да падне всеки момент. Ако не бяхме стартирали ремонта – пази Боже да не се беше случило нещо. Както сега има трусове постоянно…

- Има ли някакви новини откъм “Магна” или други потенциални инвеститори?
- С “Магна” завършваме окончателно разговорите. Теренът ще го вкараме на сесия, за да бъде продаден и съответно да могат хората да си реализират намеренията. 10 декара са заявили първоначално, с опция по-нататък да се разширяват и върху странични площи. При нас идват постоянно различни инвеститори, някои от тях си изпълняват намеренията, но ние не бием тъпана, образно казано. За нас е важно да има резултати. Виждате, че и “Оскар Рюег” отвориха нови работни места, а наскоро започнаха да се разширяват, преди това “Стандарт профил” откриха не 50 или 100, а цели 400 работни места. “Панхим” също се разширяват. Турски фирми отвориха тук наскоро нова линия в бившата база на “Кълвача” и на свой ред се разширяват. Конкретните резултати от това се виждат от статистиката. Стара Загора е град, който увеличава броя на своето население през последните няколко години, за разлика от други областни градове, чието население намалява. Освен това безработицата намаля. Това означава, че има създадени много нови работни места във времето и макар че населението се увеличава, безработицата пада. Това са реалните факти, които говорят на всеки, който разбира от икономика.

- Захраниха ли с достатъчно електрическа мощност фирмите, които са на площадката на “Агробиохим”? Тяхното развитие доскоро се задържаше точно поради липсата на необходимото електрозахранване.
- Там проблемите се разрешават. Собствеността на съоръженията се промени, което даде зелена светлина за това.

- Кога ще бъде съборен Старият съвет? И какво да очакваме като промени по главната улица “Цар Симеон Велики”?
- Старият съвет ще бъде съборен тогава, когато се разберем със собствениците на подземния паркинг зад Универсалния магазин. Надявам се да постигнем разумно съгласие и общественият интерес да бъде защитен, като придобием този паркинг на една наистина разумна и добра цена.

- Голяма ли е ножицата между търсене и предлагане?
- Все още е голяма. Искат от нас над милион за този паркинг. Но мисля, че оценките са доста под тази цена. Така че ще продължаваме да чакаме, докато намерим съгласие. Що се отнася до главната улица, следващата година заедно с Аязмото – това са ни два приоритетни обекта. Както и мостът към кв. “Кольо Ганчев”, който ще се разшири до 4 ленти. И, разбира се, училищата, които трябва да бъдат ремонтирани.

- По главната какво се очаква да стане?
- Бял гранит, скъпи материали, хубава пешеходна зона по подобие на Пловдив и “Витошка” в София. Млади архитекти от Стара Загора направиха този проект. И аз съм много удовлетворен от тяхната работа. Надявам се да го реализираме по най-добрия начин. За да има Стара Загора не затворена улица, а истинска пешеходна зона.

- Добре че сте избрали здрав материал, защото виждаме какво се случва с модерния преди години мрамор.
- На практика водят гранита за вечен материал, защото пропускливостта му на вода е много ниска.

- Регионалното депо за отпадъци край Ракитница беше завършено и открито през лятото. Ще заработи ли скоро?
- Всеки момент в него ще влезнат избраните оператори, които ще започнат да го експлоатират. Очакваме да получим Комплексното разрешително. Надявам се, че това ще стане до месец-два, максимум до края на годината.

- На Аязмото какво да очакваме?
- Финансирането е по ОП “Региони в растеж”. Ще бъдат направени алеи, детски площадки, въжени линии, места за отдих на възрастни хора, за каране на велосипеди. Всеки ще има своето място в този прекрасен парк. Ще бъдат извършени и дейности по опазване на дърветата, засаждане на нови. Стрийт-фитнесът ще остане, където е. На мястото на бившия ресторант има идеен проект за музей на Стара Загора, на парк “Аязмото”, на митрополит Методи Кусев. Предстои да обявим конкурс за проектирането му.

- Остават ли намеренията Ви за нова спортна зала?
- Да, но догодина ще разширим първо парка надолу с още 40-50 декара. Благодаря на правителството, което прехвърли на Община Стара Загора тези имоти, върху които първоначално идеята беше да се строят жилища. Догодина очакваме да дадат 5 милиона, за да направим втората част на парка, който ще бъде най-големият в България.

- Каква е ситуацията около фирмата по чистотата? С “Грийн партнърс” е договорът, но виждаме, че все още чисти “Зауба”.
- “Грийн партнърс” поемат в момента нещата. Трябва да се подменят докрай кошовете, на много места вече са сложени новите. Трябва да се подмени и техниката с тази, която е описана в договора.

- Стои ли още проблемът с делото, което води изпълнителят на уличната мрежа в кв. “Железник” срещу Общината заради санкцията, която му наложихте?
- Запорът върху сметките ни е махнат, очакваме на следващата инстанция съдът да отсъди в полза на Общината, защото ние сме прави, и да можем да си върнем тези пари. Това очаквам да стане в началото на следващата година.

- Притеснява ли Ви моментното състояние на футболния “Берое”?
- Притеснява ме. Разочарован съм дори. Това е най-малкото, което мога да кажа. Просто не виждам друг изход, освен да се търси сериозна промяна в “Берое”. Мисля, че ръководството трябва да преосмисли много неща, включително самото привличане на футболисти, начина, по който се организира работата и контрола върху работата. “Берое” е клуб със сериозни амбиции и трябва да сме по-взискателни към тези, които го управляват.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн