Кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин в Стара Загора: Проблемът с бежанците може да бъде решен само в сътрудничество с международната общност

STZAGORA.NET
*
Президентската институция беше обезличена и обезсмислена през последните 5 години, заяви в Стара Загора кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин. Причината той вижда в следното: “Президентът Плевнелиев участваше в обществения живот като че насила, без да блесне със собствено участие, с изключение на няколко изключително спорни външнополитически изявления, които по-скоро донесоха проблеми, отколкото да покажат някакво лидерство”.

Държавният глава няма преки изпълнителни функции, но той може да върши нещо изключително важно, и то още от първия си ден на поста: да поставя на обсъждане въпросите на обществото, като търси диалог и постигането на съгласие между институциите. С днешна дата въпросите са свързани с бежанци, със сигурност и спокойствие, с икономическо развитие, със социалната ни система. “Не защото президентската институция ще ги реши, а защото трябва да има публичен диалог по тези въпроси. Първо те трябва да се назоват ясно, след което да им се търси решение, и то с участието и на гражданското общество. На трето място трябва публично да се вижда как се изпълняват тези решения” – обясни кандидатът на АБВ за президент. Загубата на енергията в изпълнителната власт, насочена към промени и реформи, е проблем на всички български правителства, включително и на сегашното, каза Калфин, което е било и причината и АБВ да се оттегли от правителството.

Решението на проблема с бежанците е във външнополитически план, категоричен бе Ивайло Калфин. Според него предислоцирането на българската армия по границите няма да свърши работа. Въпросът трябва да бъде решен в корена му. Факт е, че 90% от бежанците са от Афганистан, от Северна Африка – алжирци, мароканци, еритрейци и др. В тези страни няма война. Много от тях са непридружавани от родителите си деца. “Това е една огромна, черна, кървава индустрия и тя не се решава само с вътрешни средства. Колкото и армия да мобилизираме, ако щете и авиацията, и флота, това се решава с международно сътрудничество” – посочи кандидат-президентът на АБВ, като съобщи, че започват експертни преговори между ЕС и Афганистан по изработването на спогодба за реадмисия на бежанците. Първата и най-важна задача е Афганистан да започне да си приема обратно гражданите, които не получават статут на бежанци.

“В момента ние нямаме възможност да ги качим на самолет и да ги изпратим. Премиерът прави някакви усилия в тази насока, но те не са с правилния тон. Той казва – ще си приберем стоте войници от Афганистан. Но това няма да промени нищо. Грузия си ги прибра, Украйна си ги прибра, но проблемите там си остават. Така че тук не става въпрос да си приберем стоте души, а Афганистан, която е една зависима от международната общност страна, ние с инструментите на тази международна общност и на дипломацията да направим така, че този наплив да се ограничи. Тъй като сме първата страна, в която влизат. Същото се отнася и за страните от Северна Африка, от които идват много бежанци. Ако това се реши, над 80% от бежанците в България, вместо да им строим центрове и да се чуват безумици, че ще се разселват по малки общини, просто ще си отидат вкъщи” – обясни Калфин. Интеграцията, по думите му, се прави с хора, които са дошли, за да останат тук, да научат български език, да работят, да си плащат данъците, а децата им да ходят на училище, докато чакат в тяхната страна да се подобрят условията, за да се върнат. Но у нас няма такива. “Ние поехме ангажимент за релокация на 2000 души от Италия и Гърция, но се оказа, че дойдоха двама иракчани. Единият си замина, другият има роднини в България. Останалите не искат да дойдат” – припомни той. Изводът от това е, че президентът има твърде важни функции – не да създава войни, а да помага на правителството с изключително силните външнополитически инструменти, които са на негово разположение.

Създалото се през последните дни ново напрежение в Сирия между Русия и САЩ е изключително опасно и може да доведе до нови бежанци насам, предупреди Калфин. Европа приема около 350 хиляди бежанци годишно. Едно от решенията е бежанците да бъдат разположени на сигурни територии в собствените си страни. “Много хора си играят със страха на българите в момента, но ще сме слепи, ако не виждаме, че геополитическата среда се променя и районът около нас става страшно нестабилен” – обобщи Калфин.

Запитан ще търси ли АБВ подкрепа на изборите от ДПС, Ивайло Калфин заяви, че с председателя на Движението Мустафа Карадайъ са разговаряли единствено за сътрудничество в рамките на изборния механизъм, с цел избягването на злоупотреби. “Уточнихме се да създадем контакти както с ДПС, така и с други партии по темите за участие в избирателни комисии, за застъпниците, за обмяната на информация и т.н., така че да се опитаме да гарантираме честен избор. Така че ние нямаме нито поискано, нито получено обещание от ДПС за подкрепа, поне на този етап. Разбира се, по-нататък, при развитие, при втори тур, ние ще търсим максимална подкрепа. Но аз лично ще държа тя да бъде и максимално публична. Да не бъде под сурдинка, неясна и т.н., за да се знае кой какви ангажименти има и какво дава в замяна на тази подкрепа” – допълни кандидат-президентът.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн