Общинският съвет подкрепи кмета на Стара Загора Живко Тодоров за преразглеждане на казуса „Бедечка“

STZAGORA.NET
*
Двама нови почетни граждани на Стара Загора избра днес Общинският съвет – Кънчо Матев и Петко Петков, даде и име на новия парк – “Артилерийски”
*
С 43 гласа „За“ общинските съветници подкрепиха кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и предложението му за преразглеждане на Общия устройствен план на града, в частта му за парк/кв. „Бедечка“ и Подробния устройствен план към него. На заседанието присъстваха много граждани – както защитници на парк „Бедечка“, така и собственици на реституирани земи в района.

„Предложението за „Бедечка“ предизвика много реакции не само сред общинските съветници, но и в града. Знаем, че е тежък и емоционален казус, който се развива през последните 13-14 години и действително всички считаме за ключов не само за администрацията, но и за Стара Загора. Така показваме какво е отношението на хората към зелените площи и бъдещето на нашия град“, каза още в началото на заседанието кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той уточни, че ще се търсят варианти за обезвъзмездяване на собствениците на имоти там.

„Нито Общината, нито Общинският съвет защитава една страна за сметка на друга. Напротив, гледаме от страната на законността. Това е и причината, преди 6 месеца, когато започнаха да се развиват първите сигнали за незаконност и порок при решенията, ние да дадем възможност на гражданското общество да направи пълна проверка, подпомогната от юристи и специалисти. В рамките на това време беше направен обстоен анализ на всички налични документи, след което пред мен и администрацията бе дадено становище за наличието на порочност при различни решения, вземани във времето, които са посочени и като мотиви в днешното предложение“, подчерта още Тодоров и заяви, че Община Стара Загора не може да си затваря очите пред подобни законови несъответствия.

„Юристите, които се занимават с казуса, считат, че изправянето на пороците е възможно и това решение, което представям пред Общинския съвет е точно в тази посока. Тук не говорим само за един план за застрояване на площ, а за над 1500 официално установени дървесни вида, това е площ, която старозагорци са свикнали да е зелена. Няма как с лека ръка да подминем това“, допълни кметът и призова общинските съветници да не правят политика по темата.

След едночасови дебати старейшините възложиха на кмета на Община Стара Загора да предприеме необходимите действия за изработване на проект за изменение на ОУП и последваща изработка на ПУП.

По време на редовното заседание на старозагорските старейшини бяха избрани и носителите на тазгодишното отличие „Почетен гражданин на Стара Загора“, което се връчва в навечерието на празника на града – 5-ти октомври. След проведен таен вот съветниците избраха две от общо предложените пет кандидатури. На предстоящата тържествена сесия на ОбС на 5 октомври (сряда) отличието ще получат Кънчо Матев, дългогодишен директор на Езиковата гимназия и футболистът Петко Петков.

Общинските съветници единодушно дадоха съгласие за кандидатите и размера на отпуснатата сума за финансово подпомагане за асистирана репродукция. 42 двойки с репродуктивни проблеми ще получат подкрепа.

Днес бе дадено и име на новоизградения парк в Стара Загора, който се намира в квартал „Казански“. 41 от общинските съветници подкрепиха предложението на Постоянните комисии по законност и обществен ред, ПК по проекти, международно сътрудничество и евроинтеграция, ПК по култура, туризъм и вероизповедания, новият парк да се нарича „Артилерийски“.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн