Над 200 старозагорци премериха безплатно кръвното си в кампания на Болница „Тракия“ за Световния ден на сърцето

STZAGORA.NET
*
В Деня на сърцето – 29 септември, медици от Болница „Тракия“ измериха безплатно кръвното налягане и пулса на близо 200 старозагорци. Акцията се проведе в парк „5 октомври“.

Тази година акцентът на кампанията падна върху сърдечните аритмии и по-специално върху предсърдното мъждене – една от най-често срещаните животозастрашаващи аритмии, която засяга близо 6 млн. души в Европа.

По време на акцията доброволците на Болница „Тракия“ раздаваха информационни материали за предсърдното мъждене и разясняваха възможностите за лечение на сърдечните аритмии по безкръвен път в кардиологично отделение на Болница „Тракия“.

Поне петима от гражданите, които измериха кръвното си налягане разказаха, че те или техни близки са диагностицирани с предсърдно мъждене. Те могат да се възползват от безплатните кардиологични прегледи за тази сърдечна аритмия, които ще се провеждат всеки четвъртък до края на годината в Болница „Тракия“ – Парк от д-р Михаил Протич, кардиолог и електрофизиолог, завеждащ Електрофизиологичната лаборатория към кардиологично отделение. За такъв преглед може да се запишете и вие, ако имате поставена диагноза предсърдно мъждене. Това става на телефон 042/987 780 между 13.00 ч. и 15.30 ч.

Над половината от хората, които се спряха, за да измерят кръвното си налягане и сърдечния пулс бяха със стойности малко над нормалната за възрастта им граница. В около 10 от случаите хората бяха с по-нисък или по-учестен пулс. Нормалните стойности са между 60 и 100 удара в минута. Те получиха препоръка за консултация с кардиолог.

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн