Известната старозагорска журналистка и поетеса Керка Хубенова издаде нова книга

STZAGORA.NET
*
Известната старозагорска журналистка и поетеса Керка Хубенова издаде нова книга „Лъчи от града на липите”- публицистика. Премиерата е в навечерието на празника на Стара Загора. На 4 октомври от 18.00 ч. в залата на Окръжна библиотека „Захарий Княжески” книгата ще представи живият класик на българската литература – писателят и поетът Никола Инджов. В обемния и сериозен труд, който е в рамките на 416 страници, авторката е представила 39 старозагорци, с които се е срещала в последните години. В предговора към читателите Керка Хубенова пояснява, че това са все хора „…родени, израснали или свързани със Стара Загора. Хора наши съвременници, от чието живо, паметно и нетленно присъствие в Града на липите и поетите тръгва по лъч от светлината, в която се движим, живеем, създаваме и оставяме сътвореното във времето; лъч, който се разраства и размножава, разпръсва и разширява в пространството на духа. И тези хора са колкото различни, толкова и близки до нас. Те са наши познати, или приятели; Хора, с които сме другарували, пили по чаша кафе, чели произведенията им, слушали музиката им, чували за делата им, коментирали постиженията им, или – просто… не познаваме достатъчно?! Но те са колкото значими за мястото, където са родени, от което тръгват или са израснали, или са го споделили в едни отрязък от годините си, толкова и важни за света, в който живеем – с оценката си за него и посланията, които имат към него.

Шансът обаче, който имам като журналист при срещите си с тези хора през годините, остави жив отпечатък в перото и стремежите ми в търсенето и откриването на ценности, затова се и опитах в тази книга да предам част от намерените стойности – в интервютата, есетата, очерците ми… за всичките 39 герои, които ви представям в книгата си „Лъчи от града на липите”. И съвсем не претендирам за изчерпателност на имената представени в тази книга и обема на делата им. Не! Работата и животът са ме срещали и с други, не по-малко интересни, живи и вдъхновяващи личности от и свързани с Града на липите, така че при добро стечение на обстоятелствата темата на тази книга търпи продължение…

За жалост, обаче, неколцина от героите на „Лъчи от града на липите” не са вече между живите. Но затова пък остава онова, което са изрекли, преживели, сътворили. Остават словото и делата им. Остава онова, което е белязало дните им с непреходност, за което свидетелства и паметта. Но паметта в тази книга свидетелства и за радостта ни от живите й герои, от тези, които, дай Боже, още дълго да са в този свят и да пръскат своите лъчи от светлина – възторжена, искряща, сияйна, спектрална, свирепа, ослепителна, ярка, притъмнена, цветна, нюансирана, приглушена, нетленна, таворна… различна по количество и интензитет – в този град, далече зад него и над него; в този свят и в оня, който е вътре в нас – с мир и различност, с пълнота и щедрост!” – завършва обръщението си към читателите авторката на “Лъчи от града на липите”.

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн