Старозагорец е сред пионерите на нов спорт – стрелба с историческо оръжие

STZAGORA.NET
*
Борис Кръстев участва с още трима нашенци за пръв път в световно първенство с дулнозарядни пушкала в Унгария
*
Бившият фоторепортер на вестник “Труд” в Стара Загора Борис Кръстев (в средата на снимката, със знамето) е сред пионерите на нов спорт у нас – стрелба с историческо дулнозарядно оръжие – пушки, револвери и пистолети. Екзотичното въоръжение, което някои придобиват само за да го вкарат в скъпи колекции, се оказва, че може да се използва и по изначалното му предназначение. Малък български отбор от четирима души, сред които е и старозагорецът, доказа това по безспорен начин, като дори участва неотдавна в световния шампионат, проведен в Унгария. Колегите му са от София – Мартин Милчев, от Пловдив – Добромир Бояджиев и от Велико Търново – Христофор Йонов, бивш директор на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” в старата българска столица, а днес практикуващ спорта в Австрия, където работи. Именно той е събрал отбора, след като е получил покана за участие от организаторите.

Известният от години със своето увлечение по стрелковото оръжие заралия Борис Кръстев разказа пред медията ни, че за световното в Унгария четиримата тръгнали по-скоро от ентусиазъм, а не след интензивна подготовка, тъй като в България не се продава нужния за стрелбата с вековните пушкала черен барут. Целта им минимум била най-малкото да проучат как се развива този спорт в другите страни. Заминали дори без оръжията си, тъй като никой у нас не успял да им обясни как да ги прекарат през Румъния. Но като пристигнали, организаторите им влезли в положение и им връчили пушки, револвери и пистолети, с които да участват в част от 30-те отборни и индивидуални дисциплини. “Благодетелят” им се оказал италианец – Пиеранджело Педерсоли, собственик на фирмата-спонсор на шампионата “Давиде Педерсоли”. Там разбрали, че малко познатият у нас спорт се развива отдавна по света. Шампионатът бил 27-ми поред, като първият се е състоял още в далечната 1971 година. През година се редуват световни и европейски първенства.

Борката Кръстев и компания участвали в стрелба на 25, 50 и 100 метрова дистанция, както и по панички. В една от дисциплините – “Рейнджър”, дори успели да спечелят поощрителна награда.

В България всеки може да притежава старинно оръжие като колекционер, но не и да го използва. За целта трябва да е или ловец, или да тренира официално спортна стрелба. А и пушкалата от времето на Наполеон или на Руско-турската война не били от най-сигурните. Преди собственикът им да се престраши да ги напълни с барут и да тури куршум, трябва годността на оръжието да е проверена. Затова за спорт се използват съвременни реплики на антиките, каквито произвежда цитираната италианска фирма.

Спортните копия на старинните пушки могат да се закупят на цена около 2000 лева, обясни Борс Кръстев. Още хилядарка отгоре се иска за професионално спортно оръжие от този тип. Има и по-масови модели по 700-1000 лева. Любителска пушка може да се закупи и за 650 лева от представителства у нас на чуждестранни производители, като и от онлайн електронни магазини.

Над 300-годишна фитилна японска пушка

Пушка-кремъклийка от 1880 година

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн