Болница „Тракия“ и Националната пациентска организация започват безплатни прегледи за предсърдно мъждене в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Специалистите по каридология в Болница „Тракия“ ще провеждат безплатни прегледи за предсърдно мъждене всеки четвъртък до края на годината. Кампанията е част от Факултет „Предсърдно мъждене“ към Програма „Университет за пациенти“ на Националната пациентска организация (НПО). Това е най-мащабната кампания за откриване, консултиране и проследяване на пациенти с предсърдно мъждене – една от животозастрашаващите сърдечни аритмии. Кампанията се осъществява в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България и Съюза на българските медицински специалисти.

Безплатните прегледи ще се осъществяват на пациенти с поставена диагноза предсърдно мъждене след предварително записване. Желаещите могат да се обадят на телефон 042/987780 между 13.00 ч. и 15.30 ч. Там те ще получат ден и час за провеждане на прегледа.

Освен това на 29 септември – Световният ден на сърцето, в централния градски парк „5 октомври“ в Стара Загора Болница „Тракия“ ще проведе акция с безплатно измерване на кръвното налягане и пулса на желаещите граждани и ще ги обучи как да извършват това в домашни условия. Акцията ще започне в 10.00 ч.

С разкриването на първата извънстолична Лаборатория по електрофизиология към Кардиологично отделение в Болница „Тракия“ през 2014 г. предсърдното мъждене и други сърдечни аритмии се диагностицират и лекуват успешно в Болница „Тракия“. Специалистите в Отделението по кардиология прилагат най-модерната и световно утвърдена диагностика и лечение на тахикардии и аритмии на сърцето чрез медикаментозна терапия, електорифизиологично изследване и радиофреквентна аблация.

Информация за предсърдното мъждене

Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. То се дължи на нарушения в електричната стимулация на предсърдията и възникване на голям брой хаотични възбудни импулси (400-600 за минута) в отделни клетки. Това причинява неправилно изтласкване на кръвта от предсърдията и увеличава риска от появата на емболии, инсулти, сърдечна недостатъчност, деменция и смъртност.

Симптоми

Основните симптоми на ПМ са сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване. Много често обаче – при една трета от пациентите, болестта протича без симптоми.

Рискови фактори

Възраст – след 40 години рискът от развитие на ПМ е 1 към 4
Повишено кръвно налягане – стойностите над 140/90 мм се считат за високи
Дефекти на клапния апарат на сърцето
Диабет и/или проблеми с щитовидната жлеза
Емоционален и физически стрес – те повишават сърдечната дейност и кръвното налягане
Диета и начин на живот – злоупотребата с алкохол, кафе и цигари повишава значително риска
Сърдечносъдово и/или белодробно заболяване
Женският пол се свързва с повишен риск от предсърдно мъждене.

Диагностика

Пулсът е отражение на сърдечната дейност и неговото внимателно проследяване е един от най-достъпните методи за откриване на пресърдното мъждене. Важно е да знаете:
• Нормалната сърдечна честота е между 60 – 100 удара в минута
• Отделните пулсови вълни нормално следват една след друга през равни интервали от време
• При здрав човек всеки сърдечен удар усещането за предадената пулсова вълна винаги е едно и също
Ако имате неравномерна и ускорена сърдечна дейност, трябва да потърсите консултация с лекар. За поставяне на окончателна диагноза, е нужно да се извършат специфични процедури:
• Анамнеза – лекaрят събира информация за състоянието на пациента, за давността на симптомите, наличие на съпътстващи заболявания и операции.
• Физикално изследване – лекарят извършва общ преглед на пациента, измерва кръвното налягане, пулса, проследява със слушалка дишането и сърдечната дейност на пациента.
• ЕКГ – регистриране на електрическите импулси на сърцето на електрокардиограф.
• Холтер – при някои пациенти се налага извършване на 24-часово ЕКГ. То се извършва по преценка на лекаря.
• Ехокардиография – извършва се по преценка на лекаря. Изследването предоставя видеообраз на работата на сърцето и позволява в реално време да се диагностицират промени в сърдечната стена, кръвния поток и клапни дефекти, които могат да са свързани или да бъдат предпоставка за предсърдно мъждене.
• Кръвни изследвания – в случай че сметне за необходимо, лекарят може да назначи кръвни изследвания: пълна кръвна картина; показатели на съсирване и кървене; хормони и др.
• Тест с натоварване – извършва се по преценка на лекаря. Извършва се ЕКГ, което регистрира работата на сърцето в състояния на физическо натоварване.
• Образно изследване на гръден кош – извършва се по преценка на лекаря и служи за идентифициране на белодробни заболявания, които могат да са предразполагащ фактор за предсърдно мъждене.

Лечение

Навременната диагностика и лечение на предсърдното мъждене са ключови за доброто здраве на пациентоите. Лечебните подходи са четири основни вида:
Медикаменти – прием на лекарства за контрол на сърдечната честота и ритъм и за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.
Поставяне на пейсмейкър – те имат за цел да възстановят нормалния сърдечен ритъм чрез прилагането на електрически импулси.
Електорифизиологично изследване и радиофреквентна аблация – при тях увредените зони с помощта на лазер или радиочестотна енергия се отстраняват.
Отворена хирургия – тези интервенции се прилагат, когато останалите методи на лечение не са дали добър ефект.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн