Позиция на Емил Христов, председател на Общински съвет Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Съвсем предизборно представители на Реформаторския блок, в лицето на народния представител Димитър Танев и в частност на Движение България на гражданите – област Стара Загора, демонстрираха политическа активност преди предстоящата на 29 септември сесия на Общинския съвет в Стара Загора.

Тонът и съдържанието на разпространената от тях до медиите декларация означава не само пренебрегване, но и непознаване на работата на ОбС, посочва председателят Емил Христов.

Считам за нужно да направя някои уточнения в интерес на истината. На кръглата маса, инициирана през миналата година от Реформаторския блок в Народното събрание по казуса „Бедечка“, учудващо не бе поканен представител на ОбС – Стара Загора, при положение, че навсякъде се изтъква решаващата му и важна роля. Защо след като „основната отговорност е на Общински съвет Стара Загора“, а нищо не зависи от останалите институции, той бе пренебрегнат?

Намеква се, че мнозинството в ОбС може да „бламира кмета по познатата вече схема“. Вероятно от непознаване на процесите в ОбС и документите, по които той работи, г-н Танев пропуска факта, че съгласно Закона за нормативните актове всички предложения трябва да имат финансова обосновка.

В случая с предложението за промяна на ПУП на „Бедечка“ през 2012 г., предложението не бе прието, поради преценката, че финансовата тежест за общината е непосилна.

Да се търси отговорност за начина на гласуване на общинските съветници от народен представител е не само недопустимо вмешателство в работата им, но и липса на добър политически вкус. Председателят на ОбС е не само пръв след равни, но и гражданин на Стара Загора. Настояването той да осигури публичност и явно гласуване в ОбС означава, че се поставя под съмнение работата му, а и непознаване на досегашната му практика в продължение на години. Гласуванията в ОбС – Стара Загора винаги са били явни и публични, с малкото изключения налагани от наредбите, като например изборът на почетен гражданин.

Заплахата, която се отправя за носенето на персонална отговорност, е неразбираема, тъй като всеки един народен представител и общински съветник е избран пряко от гражданите и носи своята отговорност за решенията, които взима. Намеците за „политически и лични договорки, скрити зад неясно мнозинство“ няма да коментирам, защото ги считам за недостойни за ОбС – Стара Загора, в който има представители и на Движение България на гражданите. По-полезно би било депутатите да се съсредоточат върху работата си в Народното събрание и правенето на работещи закони. Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка“, а не безполезни кръгли маси и разговори чрез медиите.

26. 09. 2016 г.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн