Петата поредна Августиада ще избере своя царица. Във фестивала ще участва Старозагорската опера и старозагорски състави

STZAGORA.NET
*
Търговско-промишлена палата Стара Загора и компания OINORAMA wineconsulting & businesssolutions, в партньорство с Община Стара Загора, за пети пореден път организират Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Фестивалът е включен в програмата на Празника на града – 5 октомври и ще се проведе от 14 до 16 октомври 2016 г.

Предишните издания на Фестивала преминаха с нарастващ успех. Неповторимата му атмосфера и увеличаващият се брой изложители и посетители, включително задгранични, правят това събитие знаково за Стара Загора и го нареждат сред водещите в календара на винените изложения в България.

В АВГУСТИАДА 2016 ще откриете много нови елементи.

МАКЕДОНИЯ е акцентът на тазгодишното винено изложение. Продължава развитието на кулинарния сектор на фестивала. Тазгодишното изложение ще има два винени майсторски класа. Форумът е съпроводен с богата и разнообразна културна програма с участието на Държавна опера Стара Загора и много старозагорски състави.

Подробна информация за фестивала и новите моменти в него можете да видите на сайта му www.avgustiada.com, с богата информация и видео материали от предишните издания, а кратката видео визитката на изложението вижте на www.youtube.com/watch?v=0P1VDCcatPY.

За първи път тази година ще се избере ЦАРИЦА НА АВГУСТИАДА като посланик на Фестивала.

Кандидатките за участие в конкурса могат да се записват от 21.09.2016 г. до 07.10.2016 г. в Туристическия информационен център към Община Стара Загора, на адрес: бул.“Руски“ 27,
* от понеделник до петък – от 09:30 до 17:30 ч.
* събота – от 10:30 до 15:30 ч.

Кастингът, на който ще се подберат претендентките, ще се проведе на 08.10.2016 г. от 14:00 ч. в залата на РБ „Захарий Княжески“, а конкурсът – на 14.10.2016 г. от 19:00 ч.в Държавна опера – Стара Загора.

Царица на Августиада
Статут

Обща информация
Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“, който се организира ежегодно през месец октомври от Търговско-промишлена палата и компания OINORAMA wineconsulting & businesssolutions, в партньорство с Община Стара Загора. Фестивалът е включен в програмата на Празника на града – 5 октомври.

Името на Фествала и конкурса са вдъхновени от хилядолетната история на Стара Загора, а Августа Траяна е едно от древните й имена.

Стара Загора може да се гордее с много културно-исторически забележителности и артефакти, и един от тях е великолепната мозайка Дионисиево шествие – една уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието. Традициите, свързани с виното, са издигани в култ още от дълбока древност и Стара Загора е запазила тези традиции и до днес. В последните години винената и кулинарната култура в България бележат впечатляващо развитие и събития от такъв характер се радват на огромен интерес. Форумът в Стара Загора, с неговата уникалност и неповторима атмосфера, се очертава като водещ във винения календар на България с голям потенциал за привличане на международния интерес.

Фестивалът е съпроводен с богата и разнообразна културна програма, с участието на Държавна опера-Стара Загора и много художествени състави от града и района.

1. Цели на конкурса
- Популяризиране на културно-историческото наследство на Стара Загора;
- Популяризиране на лозарството и винопроизводството като важен поминък на българите от Тракия;
- Популяризиране на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ и превръщането му в устойчива туристическа атракция, с която да се привлече вниманието не само на жителите на града, а и на гости и туроператори от страната и чужбина.

2. Участнички

Участничките се подбират сред младите момичета и жени на община Стара Загора на възраст от 18 до 30 години , чрез предварителен кастинг, провеждан от организаторите на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“.

Критерии за право на участие са: красота, индивидуалност и естетика, стил, познания и интелект, умение за общуване.

3. Подготовка, провеждане на конкурса и избор на Царица на Августиада

Подготовка

При подготовката за конкурса претендентките за титлата „Царица на Августиада“:

* посещават културно-исторически обекти, свързани с града Августа Траяна, за да се докоснат до античното наследство на Стара Загора и споделят преживяното ;
* посещават и участват в гроздобер в селата от Община Стара Загора;
* участват в подготовката на гроздето за производството на вино;
* представят се пред старозагорската общественост, чрез медиите.

Провеждане

Конкурсът се провежда в два тура:

* Първи тур:

А. Представяне на претендентките.
Б. Представяне на видео с участието им в мероприятията от подготовката.
Целта е участничките да представят мотивацията си за включване в конкурса, комуникативни умения, познания, индивидуалност, както и идеите си за мисията на Царица на Августиада като посланик на Фестивала.

* Втори тур:
Дефиле на претендентките в характерно за римлянката облекло и накити.
Целта е участничките да представят сценично поведение, стил и чар.

Избор на Царица на Августиада

Компетентно жури отличава 3 участнички – Царица на Августиада и нейни две подгласнички.

В състава на журито влизат представители от:
- Община Стара Загора
- Търговско-промишлена палата – Стара Загора
- OINORAMA wineconsulting & businesssolutions
- Чуждестранен представител
- Културни институции от Стара Загора

4. Корона и награди

Победителката и нейните подгласнички получават отличителни ленти с надпис:
* „Царица на Августиада“
* „Първа подгласничка – Царица на Августиада“
* „Втора подгласничка – Царица на Августиада“

Царицатата на Августиада се коронясва. Короната е уникат, специално изработен за нея.
Награди получават всички претендентки.

5. Мисия на Царица на Августида

Мисията на избраната Царица на Августиада е да бъде посланик на Фестивала:
- инициира и участва в различни благотворителни прояви;
- представя града на различни национални и международни форуми;
- красив посланик на България по света.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн