Интерактивна игра ще обучи кандидат-осиновители в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Как се осиновява дете в България? Кандидат-осиновителите ще имат скоро чудесна възможност да проследят лично целия процес, както и да получат изчерпателна информация, като се включат в подготвената интерактивна игра. В нея вместо деца, за целите на обучението ще бъдат осиновявани малки птичета. По време на първата подобна инициатива, проведена с голям успех през 2014 г., са били използвани плюшени играчки, но сега вече “на ужким” ще се осиновяват живи същества.

С помощта на психолози и социални работници кандидат-осиновителите ще преминат последователно по време на играта през трите етапа на осиновяването – “Проучване”, “Обучение” и “Съдебна процедура”, за да са подготвени какъв точно път им предстои да изминат, за да си осиновят дете.

Организатор на обучителната игра, наречена “Обичай ме, храни ме и не ме оставяй!”, е Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора. Той се намира на бул. “Христо Ботев” 205. Преди 2 години интересът към играта с плюшките е бил много голям и са се явили над 70 кандидат-осиновители. Затова сега се изисква предварително записване на желаещите да участват. Ще бъдат предложени за “осиновяване” 20 пиленца. Молбата на организаторите е желаещите да се запишат предварително за участие на тел. 0895 579 161, Илиева. Те могат да сторят това до 18 часа на 23 септември (петък).

Инициативата е посветена на националната информационна седмица за осиновяването. В интерактивната игра могат да участват и семейства с деца.

Обучението за всички кандидат-осиновители от област Стара Загора се провежда в Комплекса за социални услуги. Чрез него се подпомагат осиновителите да разбират по-добре специфичните потребности на децата, преживели раздяла с биологичното си семейство и отглеждани в институция. Съгласно нормативната уредба обучението е задължително за желаещите да осиновят дете. Предварителната подготовка е важна и до голяма степен гарантира по-бързата адаптация на детето към семейството, както и на осиновителите към новите им роли на родители.

От началото на годината досега обучение в Стара Загора са преминали 38 кандидат-осиновители. В момента се подготвя нова група.

В цялата страна осиновяване очакват 2500 деца, а в регистъра на кандидат-осиновителите са вписани малко над 1500 души. През 2015 г. са осиновени 626 деца, докато през 2010 г. броят им е бил 838. С очакваните промени в Семейния кодекс тайната на осиновяването предстои да отпадне, както и възможността за разсиновяване, уточни директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства Диана Димова.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн