Решения на Общинския съвет за “Бедечка”, взети пряко закона през годините, връщат парка и зачеркват квартала?

STZAGORA.NET
*
След обстоен преглед на документацията, свързана с взетите решения от общинските власти в Стара Загора относно съдбата на парк “Бедечка” от 2002 година насам, кметът Живко Тодоров внесе днес предложение в Общинския съвет за изменение на Обшия устройствен план (ОУП) на Стара Загора и съответния Подробен устройствен план (ПУП) на “Бедечка”. Ако старейшините на 29 септември го приемат, паркът ще бъде запазен, а строителството – стопирано.

“През последните години обществеността на Стара Загора изразява все по-нарастваща загриженост за опазване на благоприятната и здравословна среда и в частност на озеленените площи на града. Във фокуса на вниманието е най-вече парк “Бедечка”. Под въпрос са поставени действията на Община Стара Загора и Общинския съвет от 2002 г. насам. Към властите в града се отправят въпроси, като например: Как е възможно един парк да бъде унищожен? Нали законите опазват зелените площи? Това наложи преглед на действията на общинските власти през годините от 2002-ра насам”, пише в мотивите си кметът Живко Тодоров.

В предложението на кмета се посочват конкретни обстоятелства, свързани с четири решения на Общинския съвет, взети през 2003 г., 2005 г., 2011 г. и 2012 г.

Най-фрапантното от тях е от 11.09.2003 г., когато тогавашните съветници са решили част от парка да запази своето предназначение, а на друга част от него предназначението да бъде променено.

Маневрата тогава е била тази част да бъде реституирана на бившите собственици на бахчи, а като правно основание е цитиран чл.9, ал.3 от ЗУТ.

Прочитът на наличните документи обаче е показал, че има сериозни основания да се счита, че решението на ОбС от 2003 г. е НИЩОЖНО, тъй като въпросният член от ЗУТ е бил неприложим към ситуацията с парк “Бедечка” – като озеленена площ паркът е бил публична общинска собственост, което е било отбелязано в плановите документи на Община Стара Загора.

Прочитът на документите е показал още, че като нищожни административни актове могат да бъдат определени и взетите решения през 2005 г. – когато е бил приет Общият устройствен план (в частта му за “Бедечка”) и през 2011 г. – когато старейшините са гласували изменение на плана.

“Като цяло действията на ОбС при приемането на тези решения, свързани с териториално-устройственото планиране на град Стара Загора, са взети при пълно игнориране на парк “Бедечка” като озеленена площ – публична общинска собственост. Налице е фактическа грешка по смисъла на чл.134, ал.1, т.5 от ЗУТ, което следва да бъде коригирано”, обобщава в предложението си Живко Тодоров. В него изрично се посочва, че приетият през 2012 г. Подробен устройствен план (ПУП) за квартал “Бедечка” се е оказал в противоречие с ОУП, заради което заедно с изменението на ОУП, трябва да бъдат направени изменения и в ПУП.

Това обаче би означавало, че нов квартал в парка може и да няма.

Какво ще решат общинските съветници, ще стане ясно на редовното им заседание на 29 септември.

Йовка НИКОЛОВА,
“Старозагорски новини”
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн