Ислямизацията на българските роми тревожи световното ромско правителство

STZAGORA.NET
*
Оглавяваният от българин световен ромски кабинет се е заел да обединява организациите, работещи с малцинствата у нас
*
Новият министър-председател на световното ромско правителство (с мандат до 2020 г.) – българинът Илия Петров (в средата на снимката), посети в края на миналата седмица Стара Загора заедно със свои министри за участие в кръгла маса с местните представители на малцинството. Проявата беше организирана като част от подготовката на голяма национална кръгла маса по ромските проблеми.

Пред медиите Илия Петров съобщи, че в България с ромската общност работят около 600 неправителствени организации, 235 от които са ръководени от българи. До края на 2015 г. у нас са били налети над 11 милиарда лева по ромски програми. Но нямало и следа от политиките, които е следвало да бъдат реализирани с всичките тези средства. До 2020 г. по негови данни в страната щели да влязат още 8,2 млрд. лева за интеграция и решаване на ромски въпроси. Световното ромско правителство не ползвало средства по тези програми.

Роденият във Вълчедръм, област Монтана премиер на ромите в света е с прадядо от Австро-Унгария и баба сръбкиня. Бивш зам.-председател е на Политическо движение “Евророма” (Цветелин Кънчев) и бивш министър на Холокоста в предишния световен ромски кабинет. Международната ромска структура, чието правителство оглавява той, Илия Петров определи като парламентарна монархия с ромски крал в Словения – Робeрт. Президент на Международния ромски съюз пък е Дорин Чоба от Сибиу, Румъния, който наследил на поста баща си.

“Ние не сме тясно партийни функционери, а Международният ромски съюз не е политическа формация”, сподели Петров. Но въпреки това нямало да останат индиферентни към предстоящите президентски избори у нас и щели да проведат срещи с кандидатите за поста, за да се ориентират кого да подкрепят. Косвен индикатор за нагласите им е това, че очакват предсрочни парламентарни избори напролет.

Целта на Илия Петров като премиер е да създаде сдружение на ромските организации в България, с което да помогне за неутрализиране на голямата заплаха от ислямизиране на ромската общност под влиянието на проникващите в страната с мигрантския поток радикални елементи. По въпроса от няколко месеца насам търсел среща с премиера Борисов, но до този момента такава не е осъществена.

Ромите в България по думите на Илия Петров са 740 000 на брой, без влашката общност, която наброявала 350 000 души. 14,6% от циганите, или около 100 хиляди души, вече били ислямизирани. В Европа ромите според него са 18,4 млн., в Азия 28 млн., в Африка 12,4 млн., а в целия свят – 70 милиона.

В Международния ромски съюз членуват 39 страни, в това число всички европейски, заедно с Русия, но без Латвия, която поискала да има собствена ромска структура. В МРС членуват също така Китай, САЩ, Индия, Япония, Бразилия и други големи страни.

Оглавяваното от Илия Петров световно ромско правителство включва 17 министри. Вицепремиери са българките Тота Асенова и Мариана Борисова, министър на труда и социалната политика е Христо Георгиев, на финансите Борислав Томов, на екологията – Мария Метин. Министри има още от Централна Европа и САЩ, както и 18 зам.-министри от други страни. Комуникацията помежду си членовете на кабинета осъществявали чрез видеовръзка.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн