Зам.-министър Ваньо Шарков и подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева демонстнрираха системата за пръстова идентификация в УМБАЛ “Киркович”

STZAGORA.NET
*
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков (трети отляво на първата снимка) и подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева (на втората снимка) демонстрираха днес пред медиите въведената в началото на месеца в УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” – Стара Загора система за пръстова автентификация на пациентите. Процедурата е изключително кратка и отнема секунди, ако здравноосигуреното лице вече си е направило първична регистрация в системата. Това може да бъде сторено в произволен момент от всеки здравноосигурен. Първичната регистрация може да се извърши също така и в момента на хоспитализацията на пациент, макар че тогава ще са нужни минута-две за въвеждане на личните му данни в компютърната система.

Автентификацията се извършва за няколко секунди, като върху светещ бутон пациентът поставя пръста си. Апаратурата сравнява определени точки от пръстовия му отпечатък, като ги превръща в нули и единици, с наличните цифрови записи в базата данни. При съвпадение на монитора излизат данните на пациента. При първичната регистрация се записват винаги по два еднакви пръста на лявата и дясната ръка, които могат след това да бъдат използвани равностойно. Важно е да се знае, че по декомпилирания цифров код, свален от пръста на пациента и съхраняван в сървърите на здравната система, е невъзможно след това да бъде възстановен пръстовият отпечатък.

При спешните пациенти не се изисква пръстова автентификация. При хоспитализация новородените се идентифицират с номера на историята на заболяването им, малолетните и непълнолетните – с техния придружител, децата от детските домове – с директора на дома или упълномощено от него лице-настойник на детето.

Системата се тества от около 3 седмици. В районните каси до дни ще се поставят устройства за първична регистрация на всеки, който желае. От нея могат да се възползват пациенти, на които им предстои хоспитализация, както и близки и роднини, които правят заверки на рецептурните книжки на възрастните си родители, за да са подготвени – обясни Иванка Кръстева.

Появата на системата в аптеките е оставена за догодина, след въвеждането на електронната рецепта.

Датата за излизане от тестовия период и за започване на работна експлоатация на системата с пръстовите отпечатъци ще бъде определена от Надзорния съвет на НЗОК. Това ще стане след 1 октомври. Всяко лечебно заведение разполага с 2 месеца след писменото му информиране, за да закупи и инсталира системата. До момента тя работи пробно в над 250 заведения от общо около 400.

След демонтрацията на системата пред медиите екипът от МЗ и НЗОК влезе от 13.00 часа на среща в сградата на Общината с екипи от болниците и регионалните здравни каси от Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Пазарджик, закупили или заявили четци.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн