МРРБ: Народното събрание е в силата си да наложи мораториум върху строителството край Бедечка въз основа на гражданска инициатива

STZAGORA.NET
*
Съобщение до медиите от МРРБ:

Във връзка с писмо от представители на група „Запазете Бедечка“ с искане за налагане на мораториум за строителство върху цялата територия на парк „Бедечка“ във връзка с одобрения от Общинския съвет на Стара Загора Подробен устройствен план и извършващото се строителство в парка, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточнява следното:

Министърът на регионалното развитие и благоустройството не разполага с правомощия да налага мораториум върху строителството по Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да отменя или да спира действието на решения на общинските съвети и на заповеди на кметове на общини, с които са одобрени устройствени планове. Прилагането на действащ устройствен план, съгласно чл. 135, ал. 6 от ЗУТ, се спира с издаване от кмета на общината мотивирано предписание за изработване на проект за изменение на действащия план.

Съгласно чл. 86 от Конституцията на Република България Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения, като законите и решенията са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите. Това право на Народното събрание включва приемането на решения за налагане на мораториуми за застрояване върху определени територии, които може да бъдат и въз основа на гражданска инициатива, осъществена по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (обн. ДВ, бр. 44/12.06.2009 г.).

(МРРБ – Пресцентър)
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн