Обсъдиха при Областния управител пътната безопасност преди началото на новата учебна година

STZAGORA.NET
*
В Областна администрация днес се състоя заседание на Комисията по безопасност на движението, председателствано от областния управител инж. Георги Ранов. На него присъстваха представители на „Пътна полиция”, Окръжна прокуратура, РЗОК, РЗИ, Областен отдел „Автомобилна администрация”, на неправителствени организации и на общините от областта. Темата на заседанието бе свързана с наближаването на новата учебна година и осигуряването на безопасността на децата по пътищата.

От „Пътна полиция” съобщиха, че от началото на годината до края на май в Старозагорска област при пътни произшествия са загинали три деца, а други 20 са били ранени. Две от децата са загинали в автомобили при катастрофи, а едно – като пешеходец.

Преди старта на учебната година от полицията започват проверки на изправността на оградните съоръжения и маркировката около училищата. Изготвен е график за присъствие на униформени служители край учебните сгради в натоварените часове.

От „Автомобилна администрация” извършват проверки на училищните автобуси от началото на тази седмица. Те ще продължат в следващите два месеца.

Представителите на общините докладваха за готовността на общинските учебни заведения и детски градини за новата учебна година и поставянето на съответната маркировка и огради край тях.

По време на дискусията за безопасността на движението и за опазването на децата на пътя излязоха различни предложения от страна на участниците в комисията. Повечето от тях бяха свързани с необходимостта от законодателни инициативи за промени в Закона за административните нарушения и наказания и други закони, свързани с движението по пътищата, с цел повишаване на сигурността на пътя, намаляване на пътно-транспортните произшествия и въвеждане на по-адекватни наказания за нарушителите. Общините поискаха целева субсидия от държавата за съфинансиране на съвременни видеосистеми за наблюдение на натоварени или опасни точки от инфраструктурата на малките градове в областта. Инж. Ранов обясни, че предложенията ще бъдат записани и той ще ги предостави на депутатите от Старозагорския избирателен район на среща с тях през следващата седмица.

В края на заседанието областният управител благодари на всички участници за високата активност и за проявената гражданска позиция при разискването на една толкова важна тема, каквато е тази за опазването на сигурността и здравето на децата на пътя.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн