Златен медал „Капитан Петко Войвода“ от Тракийските дружества в България за градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров на “Богородична стъпка”

STZAGORA.NET
*
За единадесети пореден път днес започна Националният тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”. Домакин на форума е курортът Старозагорски минерални бани.

Близо 4000 изпълнители на различни възрасти от всички краища на страната ще се качат на сцените и ще представят съхранената с любов фолклорна съкровищница на България.

“Вие сте важните хора днес, тези които правят възможно за единадесета поредна година да се случва традиционият събор „Богородична стъпка“. Всички вие, участници и зрители, които превърнахте в традиция, и в празник този престижен форум. Разширявате го и го правите все по-мащабен и разнообразен. Поздравявам ви и искам да ви помоля – предайте традициите, културата и българския дух на младите хора, защото България има нужда от това. Нека не забравяме кои сме!” – с тези думи кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров се обърна към участниците във фолклорния форум.

Специален гост на тракийския събор бе евродепутатът Ева Паунова. Тя остана изключително впечатлена от организацията и духа на мащабното събитие. “Трудно ще успяваме да вървим напред, ако не се вслушваме в думите на нашите предци, защото това е гласът на сърцето, нашето, българско. Благодаря на г-н Тодоров, този млад и успешен ръководител, за това, че полага усилия да съхрани българщината и традиционният ни дух” – заяви тя.

Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България, връчи най-високото отличие за тракийците на градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров – златен медал “Капитан Петко Войвода” – за приноса му към развитието на тракийската организация не само в Стара Загора, но и в цяла България.

Със златен юбилеен плакет “120 години организирано тракийско движение в България” бяха удостоени председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов и Петра Мечева – председател на Тракийско дружество “Одринска епопея Стара Загора”.

На събитието присъстваха още Илиана Иванова – представител на България в Сметната палата в Люксембург, доц.д-р Венцислав Велев от Министерството на културата, областният управител инж. Георги Ранов, депутатът от 43-то НС Кирил Добрев, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, проф. Иван Въшин – ректор на Тракийския университет в Стара Загора, Станчо Станев – кмет на Старозагорските минерални бани, Ваня Михайлова – президент на Зонта клуб, както и членове на централното ръководство и върховния комитет на Тракийските дружества в България.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури в състав: доц. Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. Валентина Райчева от Института по етнология и фолклористика при БАН, Калинка Сгурова – народна певица, фолклористът Крум Георгиев, композиторът Кирил Тодоров и Димитър Колев – фолклорист и музикант.

Почетен гост на фолклорния събор е актьорът Васил Михайлов. Той ще присъства на празничният концерт, който започва в 19.00 часа. В него участват още Манол Михайлов, Калинка Згурова и Фолклорен ансамбъл “Родопа” – Смолян. Час по-рано ентографът д-р Невена Даскалова ще представи фолклорния ревю-спектакъл “Тракийска хубост”. В 21.00 часа Костадин Михайлов ще представи “Нестинарска магия от Странджа”.

Конкурсната програма продължава и утре. Награждаването на отличените е от 16.00 часа на 28 август. На него концерт ще изнесе Общинският фолклорен ансамбъл “Загоре”.

Организатори на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка” са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество “Одринска епопея”, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, НЧ “Христо Ботев-1952″ – Старозагорски минерални бани, със съдействието на Министерството на културата.

Единадесетото издание на “Богородична стъпка” дава сцена на близо 4000 участници от 64 български общини. 200 са съставите, които ще се представят на 27 и 28 август на двете сцени в парка на Старозагорските минерални бани.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн