Без действащи политици на Шипка днес. Качи се кандидат-президентът ген. Румен Радев

STZAGORA.NET
*
Хиляди хора от страната се изкачиха днес на легендарния връх Шипка, за да участват в националните тържества по повод отбелязването на 139-годишнината от августовските боеве за защитата на старопланинския проход по време на Руско-турската освободителна война.

Сред официалните лица бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, началникът на военната академия “Георги Сава Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, посланикът на Беларус Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, народни представители, областни управители, общественици.

Смятам, че днес е времето да се обърнем към себе си, към сърцата си и да се попитаме какво ние можем и искаме да дадем на България, каза в словото си генерал-лейтенант Константин Попов.

По думите му, всеки, изкачил върха, трябва да се попита дали искаме да бъдем славни като нашите деди, дали можем да бъдем като тях, дали ние можем да градим България днес.

И този славен връх ни дава отговор – фактът, че ние сме тук ни казва да! България я е имало, има я и ще я има за нашите деца, посочи той.

Празникът премина с живи картини, пресъздадени от националния съюз “Единство”, а дружество “Традиция” изпълни на Орлово гнездо едночасов спектакъл, чрез който припомни с възстановка епичните боеве за защита на прохода през 1877 година.

Сто и седемдесет деца в четири възрастови групи се състезаваха, изкачвайки на бегом 894-те стъпала към Паметника на свободата, а преподавателят във Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий” – проф. Петко Петков, изнесе на открито урок по родолюбие. (БТА)

(dnes.bg)

Ген. Румен Радев на Шипка:

Можем и трябва да бъдем отговорни за бъдещето на България

Можем и трябва да бъдем отговорни за бъдещето на България. Това заяви ген. Румен Радев по време на Национално честване на 139 години от Шипченската епопея, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Всеки българин трябва поне веднъж да изкачи Шипка. Нека всички да си зададем въпроса можем ли поне малко да се доближим до тези герои, до това, което направиха те за България и да последваме техния пример. Можем и трябва да бъдем отговорни за настоящето и бъдещето на България“, каза ген. Радев.

Според него този ден опровергава мита, че са ни подарили свободата. „Тук осъзнаваме, че когато има воля, сме способни на чудеса“, допълни той. Ген. Радев е на мнение, че няма предел за човешката сила и дух, когато си готов да жертваш живота си за свободата на отечеството. „Тук съм, за да се поклоня пред подвига на героите, българските опълченци и руските войни“, подчерта ген. Румен Радев.

(Агенция “Фокус”)
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн