Депутатът Георги Гьоков предлага Бордът на летище Стара Загора да се ореже до трима души

STZAGORA.NET
*
50 000 лева капитал, разпределен в 5000 акции с номинална стойност по 10 лева всяка. Приходи и разходи от порядъка на 280 и 250 хиляди лева, 27 хиляди лева печалба. Основната част от приходите се формират от провеждане на международно селскостопанско изложение на територията на дружеството, от магазия, паркинг и др. Има и трима касиери за продажба на самолетни билети – в Стара Загора, Хасково и Ямбол, както и касиер на половин щат.

Това е актуалната ситуация в летище Стара Загора към края на 2015 г., представена в писмения отговор от Министерството на икономиката на парламентарен въпрос на старозагорския народен представител от “БСП лява България” Георги Гьоков относно финансовото състояние на “Летище Стара Загора” ЕАД и перспективите му за развитие. В отговора се сочи още, че към концепцията за изграждане на летище за товарни превози – карго терминал, обслужващо Югоизточна Европа, промотирана от 2012 г. насам по всички инвестиционни форуми у нас и в чужбина, не е проявен интерес поради това, че терените не са достатъчни за целта, а съседните са собственост на множество физически и юридически лица. Алтернативният план е изграждането на индустриално-икономическа зона по подобие на Икономическа зона София – Божурище. Министерството на икономиката ще търси инвеститори.

“Трима човека щат и петима членове на Съвета на директорите, които са назначени, за да осъществяват преговори с потенциални инвеститори в държавно дружество с 27 хиляди лева печалба – това е смехотворно и е достойно да влезе в Книгата за рекордите на Гинес” – коментира по този повод пред медията ни Георги Гьоков.

Новото по темата е, че за подновяването на работата на Народното събрание на 31 август той е подготвил още едно питане към принципала на старозагорското летище – министър Божидар Лукарски, като въпросът му този път ще бъде с колко потенциални инвеститори са се срещнали въпросните петима души в борда на летището.

“Дори в репликата си към него ще му предложа в Съвета на директорите да са не повече от трима човека – допълни Гьоков, – като единият да е служител на Министерството на икономиката и да защитава интересите на държавата в дружеството като второ служебно задължение, за което да получава най-много минималната работна заплата. Вторият човек да бъде експерт, примерно от държавното летище София, също с минимална заплата. Мисля, че е излишно да напомням, че всички в Съвета на директорите са от партията на г-н Лукарски (СДС – бел. ред.) или поне от широката коалиция, в която партията му участва. По-рано изразих дори съмнение дали тези хора въобще са идвали в Стара Загора и дали знаят в кой край на града се намира летището. Това са чиста проба партийни назначения за осигуряване на хляб на партийни другари, и то не лош хляб. Срещу нищо работа получават една огромна за нашите условия заплата. И това ще го питам, защото не смея да твърдя, но по косвена информация заплатите им са по коло 1300-1400-1500 лева. Дори мисля да стигна по-далеч, като питам колко такива дружества има към Министерството на икономиката и всички по този начин ли се управляват, или по подобен. Стилът и методът на управление обикновено се копират на не едно и две места. И ако това наистина е така, то е трагично. И може би не народните представители, а прокуратурата трябва да се занимае с проблема. В Стара Загора знаем за усилията на местната власт да превърне летището в нещо печелившо и полезно за икономиката на Стара Загора, и на този фон да се увеличава Съветът на директорите с партийни назначения, не е приемливо” – категоричен е народният представител Георги Гьоков.

Той припомни, че левицата е внесла в Народното събрание законопроект, касаещ управлението на държавните дружества, подготвен с активното участие на Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. В него е разписано въвеждането на конкурсно начало в назначаването на ръководствата на държавните дружества и необходимите изисквания към ръководния състав. Ако той бъде приет, дори с поправки, ще бъде сложен край на практиката на партийни назначения в бордовете, които не са нищо повече от източване на държавните дружества.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн