Георги Първанов: Ген. Радев може да спечели изборите, да обедини българите и да бъде добър президент

STZAGORA.NET
*
Генерал Румен Радев има всички необходими качества, не само да постигне успех на президентските избори, но и да обедини българите и да бъде добър президент. Защото не бива да мислим само как да спечелим едни избори за държавен глава, а и за това как ще изглежда един президент, ако щете анализирайки и отминаващия мандат на сегашния. Това заяви в ефира на БНТ председателят на ПП АБВ и президент на Р България (2002-2012 г.) Георги Първанов. Той обясни методологията на политическото сътрудничество, изграждащо коалиционното обединение около номинацията на Радев за държавен глава. „Тук не става дума да се ревизира „БСП-ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“. Трябва да се надгради, както е модерно да се казва в последно време, с още редица други коалиции, включително и около АБВ. Ние имаме своята коалиция. Това са четири партии. Знаете, че има и други формации като Движение „Гергьовден“, които имат готовност, макар и в друг формат, не толкова ангажиращо да подкрепят кандидатурата на генерал Радев. Т.е., създава се една много широка коалиционна формула. И какво по-добро от това, когато нашият кандидат, силният кандидат, има широка обществена и политическа подкрепа“.

Във връзка с темата Първанов бе призован и за коментар по отношение на хоризонта на политическо сътрудничество с БСП и други политически сили. „Искам да разсея спекулациите в това отношение – хоризонтът на това взаимодействие са президентските избори. Не бива някой да се притеснява, че ще бъде изместен в едни бъдещи парламентарни избори от водаческо място, от листите. Твърде вероятно, даже бих казал сигурно е, че на парламентарните избори, когато и да са те, ние ще бъдем в два – надявам се еднопосочни потока, не противодействащи се, противоборстващи се – както беше в предишните 3-4 избора. Сега голямата цел е спечелването на президентските избори. Ако това се случи, би могло да отвори вратата и за една много по-голяма промяна в българската политика. Може да се срещнем в БСП не в единна предизборна коалиция за парламентарни избори, но може би и дано – в едно управление след подобни избори”.

В страни от темата лидерът на АБВ изрази становище и по вариантите на България за реализация на големите енергийни проекти. Той бе категоричен, че страната ни трябва да строи нова ядрена мощност, както и „Южен поток“, тъй като това ще осигури диверсификация на енергийните ресурси, инвестиции за милиарди, работни места, ръст на икономиката, евтина електроенергия и национална сигурност за България. „Шест български правителства, като започнем от това на „Тройната коалиция“ и минем през двете на Борисов, забавят неоправдано, да не кажа почти безнадеждно реализацията на тези проекти. Така, че аз не бих делил отговорността. По-важното е да видим какво може да се спаси в момента. Как можем да прокараме поне една тръба – „Южен поток“, с железобетонни гаранции, както заяви президентът Путин. Защото от това ние печелим заетост на работна ръка, инвестиции – печелим сигурност. В тази световна несигурност повече големи енергийни проекти, газови и атомна централа, това освен всичко друго означава и да ни пазят „големите“, и това се знае много добре. Когато става дума за големите енергийни проекти, няма защо да се делим. Защо не се делят в Турция, в Гърция и в Западна Европа?“.

Първанов коментира и решението на арбитражния съд по отношение на АЕЦ „Белене“ и закупените за централата реактори. „Това решение бе наистина очаквано. След като нещо сме си поръчали трябва да го платим. Тук въпросът е дали да обикаляме света, от Иран до Индия например, и да предлагаме реакторите на „втора ръка“, да ги търгуваме така както се продава нафтова печка, както се изрази и министър-председателят, или да се хванем и да си реализираме проекта „Белене“, ако щете дори да мислим и за развитие на „Козлодуй“ в някаква форма. Тези два реактора, които сме поръчали, трябва да бъдат развити, да бъде построена нова атомна централа. Нека да припомня, че нашата централа, колкото и да се спори по цените заложени в първоначалното споразумение, е най-евтината от всички европейски проекти. Така, че при една евтина атомна енергия, в енергийния микс ще се получи по-евтин ток, както за гражданите, така и за бизнеса“.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн