Танцови състави от чужбина с двудневен фолклорен празник в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
„За трета поредна година, с цялостното организационно съдействие на Община Стара Загора, се осъществява фолклорната среща на българските състави от чужбина „Верея и приятели“. Aмбицията на всички ни е да надграждаме събитието, което цели да съхрани и покаже богатството на българския фолклор“, каза началникът на Отдел „Култура“ към Община Стара Загора Диана Атанасова. В пресконференция по повод предстоящото откриване на фестивала участие взеха още Константин Маринов – инициатор на събитието и ръководител на фолклорен ансамбъл в Чикаго, Мария Христова от НПО „Верея“, Иванка Славчева – представител на Държавна агенция за българите в чужбина и Христина Маринова, която е част от старозагорския ансамбъл „Нашенци“.

„Предоставихме нова локация на провеждане – новоизградения парк в квартал „Казански“, включени са и съпътстващи образователни инициативи – като интересна програма за децата и изложение на занаятчии. Всичко това е в синхрон с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, както и на инициаторите на фолклорната среща. Общата ни цел е да бъдат опазени и съхранени традициите ни, както и предадени от нашите сънародници на децата им, които са родени зад граница. Благодарности изказвам към всички тези родолюбиви българи, които успяват да го направят, въпреки своя забързан бит и ежедневие“, допълни Атанасова.

Началото на Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина ще започне с дефиле на участниците на 5 август (петък), от 17.00 часа с концерт под надслов „Верея и приятели“.

„Над 50 са участниците в тазгодишното издание на фолклорната среща – от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания, Германия и България“, обяви старозагорецът Константин Маринов, инициатор на събитието и организатор на подобни срещи в чужбина. Маринов се е занимавал дълги години с фолклорни танци в родната Стара Загора, а сега води ансамбъл в Чикаго, където живее, и преподава в местни български училища. „Имаме огромното желание да привлечем към нашите срещи и европейски състави. Запознат съм с около 40 групи и се надявам да разширим и обогатим формата на фестивала“, подчерта той.

Организаторите на двудневния фоклорен празник са предвидили и специална програма за най-малките старозагорци, която ще започне още в 16.00 часа в петък. В новия парк ще се проведе Фейс арт сесия (рисунки по лице), както и дефиле, викторини, седянки и майсторене на народни носии, бой с кукери и други.

На следващия ден, 6 август (неделя), от 11.00 часа, в общинската спортна зала „Иван Вазов“ ще бъде проведена лектория, която ще запознае присъстващите с музикално-танцовите характеристики на отделните фолклорни области в България. Тя ще бъде водена от Даниела Найберг, Гергана Панова и Константин Маринов.

В неделя, в парка, от 16.00 часа, отново ще има специална програма за децата, а края на срещата на българските състави от чужбина ще завърши отново с концерт. В музикалните събития ще се представят не само участниците във форума, но и Валя Балканска, Петър Янев, набралата популярност в телевизионни предавания танцова група “Пловдивъ“ и други.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн