300 лева общ местен данък за таксиметровите превозвачи гласуваха старозагорските общински съветници

STZAGORA.NET
*
На редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора бе гласувана на първо четене промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора. С 47 „за“ бе прието предложението на Община Стара Загора, размерът на данъка върху таксиметровия превоз на пътници да бъде в размер на 300 лева. Промените в наредбата се наложиха след влизането в сила от 1 януари 2017 г. на нов вид местен данък. Със закона са определени допустими граници на размера му – от 300 лв. до 1000 лева. Кметът Живко Тодоров, заедно с общински съветници, проведе среща с представители на таксиметровия бранш, по време на която бе предложена най-ниската ставка.

Общинските съветници приеха, с 42 гласа „за“, План за устойчива градска мобилност на Стара Загора за периода 2016-2020 г. Стратегическият документ има за цел да удовлетвори нуждите на хората и да създаде по-добро качество на живот в града и крайградските зони. Целта на европейската транспортна политика е системите за превоз да отговарят на икономическите, социални и екологични нужди на обществото. Някои от мерките за подобряване на транспорта заложени в плана са – изготвяне на оптимизирана транспортна схема, обхващаща автобусни и тролейбусни линии от общинската транспортна схема, внедряване на „Интелигентен трафик“ с приоритизиране на обществения транспорт на светофарни уредби и получаване на обратна връзка, сигнализация автоматично при настъпили произшествия, въвеждане на допълнителни мобилни услуги за гражданите, въвеждане на гъвкава система за закупуване на автобусни билети и други. В стратегията са залегнали още засилването на контрола при осъществяване на обществения транспорт, както и изцяло повишаване на безопасността на движението.

По време на заседанието на местния парламент бе разгледано и предложението за промяна в Наредбата за устройството и управлението на гробищните паркове и обредните зали в тях на територията на община Стара Загора. Предвиденото временно ограничение на погребването в гробищния парк край село Хрищени на покойници, които не са имали последен адрес в Стара Загора, бе оттеглено от секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов. Той подчерта, че се работи по пускането в експлоатация на гробищния парк край село Богомилово.

На юлската сесия на старозагорския общински съвет бе дадено съгласие на Община Стара Загора да кандидатства с два проекта за получаване на безвъзмездна финансова помощ за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“. Съветниците дадоха разрешение и за кандидатстване по Проект „Красива България “ за осигуряване на дoстъпна среда в Дневен център за деца и/или възрастни хора с увреждания град Стара Загора“. Обща стойност на проекта е 96 хил. лв., с ДДС, от които необходимото съфинансиране е в размер на 9 хил. лв., с ДДС. Общината ще кандидатства пред “Красива България“ и с още един проект – “Осигуряване на дoстъпна среда до музеен обект “Неолитни жилища” и изграждане на санитарно-хигиенни помещения“. Mярката е насочена към създаване или поддържане на достъпна архитектурна среда на обществените сгради, отчитайки специфичните нужди на хората с намaлена подвижност, в това число и на хората с увреждания. Общата стойност на проекта е над 108 хил. лв, с ДДС, от които необходимото съфинансиране е в размер на около 11 хил. лв.

Местният парламент взе решение за закриване на общинския пазар, който се намира зад „Енергоразпределение“. В него са разположени 80 броя търговски маси за селскостопанска продукция и 13 за нехранителни стоки. През годините интересът към този пазар е силно намалял, уточни Николай Диков (ГЕРБ). Едва около 10% са използваните маси, допълни той и подчерта, че разговори са водени с търговците, които са подкрепили закриването, като са имали условие само за предоставяне на възможност за извършване на търговска дейност на други определени за целта места. Гласувано бе и закриването на пазара за живи животни край село Могила. От 2013 година предлагането от търговците на живи животни значително намалява и към настоящият момент същото не се осъществява на територията на пазара. За 2015г. постъпленията от такси в общинския бюджет по отношение на конкретния пазар са в размер на 56 лв., гласяха мотивите на администрацията.

Старейшините гласуваха и Създаване на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия, съгласно чл.64а и чл.65а от Закона за защита при бедствия. Представители на ОбС в него ще са Николай Николов (ГЕРБ), Мирослав Чобанов (ГЕРБ), Илия Златев (АБВ), Методи Пенчев (Народен съюз) и Иван Митров (БСП). Според Закона за защита при бедствия, членове на съвета могат да бъдат още заместник-кметовете, главният архитект, представители на общинския съвет, ръководители на структурите за спешно реагиране, юридически лица, включително юридически лица с нестопанска цел и други, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия.

На общинската сесия бе приет отчетът за дейността на Общинския съвет за изминалото шестмесечие, както и анализа за дейността на обществения посредник за същия период. Общи съветниците гласуваха над 80 предложения.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн