Комисар Стоян Колев: Хеликоптери чакаха в готовност да помогнат на Стара Загора за пожара

STZAGORA.NET
*
Част от кедровите насаждения може и да оцелеят, тъй като са пожароустойчиви, даде надежда директорът на РДГ Петър Заяков
*
717 декара е площта на пожара, който изпепели младата гора над Стара Загора за 6 часа във вторник вечерта – от 16:30 до малко преди 23:00 часа. От тях 600 дка са горски фонд, а около 100 дка селскостопански фонд – пасища, мери и необработваеми площи, уточни пред “Старозагорски новини” директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев. Вчера на мястото останаха да дежурят няколко екипа пожарникари, заедно със служители на Държавното горско стопанство.

“Ситуацията беше много тревожна, тъй като имаше вятър. Ако не се бяхме справили, до час щяха да пристигнат хеликоптерите, които поисках от директора на ГД ПБЗН гл.комисар Николай Николов. Пожарът е започнал в най-ниската част на дерето, точно както предишния на това място през 2007 година. Точната причина за възникването му ще определи ОДМВР с наше съдействие” – каза комисар Колев.

В гасенето са участвали общо над 150 човека с над 20 единици техника – от структурите на РД ПБЗН в областта, целият щаб на дирекцията, от Регионалната дирекция по горите и Държавното горско стопанство. Патрули на ОДМВР провеждаха пожарните коли безпрепятствено през града и охраняваха подстъпите на пожара, включително пътя за Дъбрава при задимяването му; от Община Стара Загора осигуриха микробуси, които извозваха пожарникари към мястото, както и водоноски, доброволци и минерална вода за хората.

“Задействани бяха много хора и много структури, които работиха при добра организация и не позволиха на пожара да се разрасне” – обобщи комисар Стоян Колев.

Директорът на Регионалната дирекция по горите инж.Петър Заяков съобщи, че загубите от пожара за държавата са големи. “Компенсационното залесяване на погубените 6-годишни насаждения от бор, кедър, дъб и акация ще възлезе на 1063 лв. за декар, или общо над половин милион лева – за нови фиданки и отглеждането им през следващите 6 години, докато станат пълноценна горска култура” – каза той.

Има все пак надежда, че част от кедровите фиданки ще оцелеят. “Би могло да се възстанови кедърът, който е пожароустойчив. Но едва напролет ще стане ясно колко от него е оцелял. Неслучайно залесяваме предимно с него” – каза директорът на РДГ. По думите му пожарът от 26 юли 2016 г. е бедствие, но не трагедия, тъй като няма жертви, а горските култури наоколо бяха спасени с много добрата организация на гасене. На помощ са дошли горски служители от Стара Загора, Чирпан, Казанлък и Мъглиж. В гасенето е включена цялата налична техника и всички са действали в добър синхрон.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн