Безплатни изследвания за хепатит в Стара Загора в сряда и четвъртък

STZAGORA.NET
*
За да отбележи Световния хепатитен ден, който всяка година се чества през месец юли, сдружение „ХепАктив“ организира безплатни и анонимни изследвания за хепатит. Те ще се проведат на 27 юли (16.00 – 21.00 часа) и 28 юли (10.00 -15.00 часа), пред Общината. Използват се бързи тестове, които работят с капка кръв, а резултатите излизат за 15 мин. Приемът на храна или вода не оказват влияние.

От хепатит В или С страда всеки 12 човек на планетата; това прави 400 млн. души по света! В България няма точна статистика за заболеваемостта, но се предполага че 110 000 са заразени с вируса на хепатит С, а други 350 000 с вируса на хепатит В. Хепатитът е вирусно заболяване, което поразява основно черния дроб и ако не се лекува навременно, може да доведе до фатални последици. Най – често симптоми липсват, и заболяването може да се установи само чрез кръвен тест. Отделете 15 минути за своето здраве и заповядайте да се изследвате безплатно и анонимно!

Лице за контакт:
0988 722 988 (координатор Силвана Лесидренска)

Допълнителна информация:

Как се предава хепатитът:

Хепатит С:
кръвен път:
* Операции, кръвопреливане преди 1992 г, хемодиализа и трансплантация
* Зъболекар
* Козметични и разкрасителни процедури (маникюр, педикюр и др.)
* Татуиране, пиърсинг
* Акупунктура, вендузи
* Нестерилно инжекционно оборудване

Хепатит В:
* По кръвен път (гореизброените начини)
* Полов път
* При раждане от преди 1992 г. След тази година всички новородени деца задължително се имунизират срещу хепатит В. Децата, родени преди 1992 г. от майки, незнаещи, че са носители на вируса, има вероятност да са със скрита инфекция.

За пациентско сдружение “ХепАктив”:

Сдружение “ХепАктив” е основано през 2009 година от група пациенти. То е регистрирано в обществена полза, и извършва различни дейности в подкрепа на правата на пациентите, достъпа до съвременно лечение, психологическа подкрепа за пациентите и техните близки, осигуряване на актуална и надеждна информация.

Повече за дейностите на сдружението: http://www.hepactive.org/sites/default/files/pdf/HepActive_2016.pdf

Член на Световния хепатитен алианц (http://www.worldhepatitisalliance.org) и Европейската организация на пациенти с чернодробни заболявания (http://www.elpa-info.org).
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн