Фирмите на площадка “Агробиохим” край Стара Загора ще получат ново електрозахранване наесен

STZAGORA.NET
*
Още тази есен фирмите на площадка “Агробиохим” край Стара Загора, които от години изпитват остър недостиг от електроенергия заради ниския капацитет на съществуващата кабелна мрежа, ще бъдат захранени с необходимата мощност. “В момента са в ход процедури с Община Стара Загора. Вече имаме съгласуван ПУП и парцеларни планове. Реално през септември-октомври ще започнем да полагаме кабелите. Самото строителство ще продължи не повече от два месеца” – съобщиха от “ЕВН България Електроразпределение” АД.

“Целият район на площадката на “Агробиохим” е частна собственост, включително и пътищата. Част от клиентите се захранваха с електричество от съществуващата частна подстанция, но това ставаше с проблемното средно напрежение от 6 киловолта вместо 20 киловолта, на колкото работим ние” – припомниха от електроразпределителното дружество. Това обстоятелство е в основата на затрудненото от годни подаване на нужната електрическа мощност на фирмите там.

“Това е зона, в която всички инвеститори желаят да имат инфраструктура. Затова направихме доста срещи с администрацията на Областния управител и с кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров. С тяхното съдействие получихме необходимите разрешителни да преминем с нашите съоръжения през площадката и се подготвихме да инвестираме. Сега вече сме на финалната права на строителното разрешение. Вярвам, че щом имаме сервитута и парцеларния план, няма да имаме проблеми с разрешението. За самото строителство имаме готови фирми, имаме кабели и трафопостове и веднага ще ги поставим” – уточни Костадин Величков, изп. член на Съвета на директорите на “ЕВН Електроразпределение”.

До 2-3 месеца нова кабелна мрежа ще получат и фирмите на площадка ДЗУ в Стара Загора.
В центъра на областния град, досега захранван също с напрежение от 6 киловолта вместо стандартните за “ЕВН Електроразпределение” 20 киловолта, 90% от кабелите вече са подменени. Изпълнението на тази сложна процедура, изискваща и подмяна на подстанциите на Енергийния системен оператор (ЕСО), ще доведе до по-малко аварии.

През 2016 г. в Старозагорска област “ЕВН Електроразпределение” ще инвестира общо 11,4 млн. лв. Ще бъдат изградени 103,2 км нови електропроводи и 28 нови трафопоста. Инвестициите в региона от 2005 г. досега възлизат вече на 122,9 млн. лв. за 1613 км нови електропроводи и 28 нови трафопоста.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн