Ликвидираха кражбите на ток в Стара Загора, но в региона ръстът им е 54 на сто

STZAGORA.NET
*
Замяната на електромерите в Стара Загора с по-съвременни, с дистанционно отчитане на изразходваната електроенергиая, е довела не само до спиране на традиционното отчитане на тока с инкасатори, но и до друг положителен ефект: спрели са кражбите на електроенергия. Това отчете пред медиите в Стара Загора Костадин Величков – изпълнителен член на Съвета на директорите на “EVN България Електроразпределение” АД (на снимката – вторият отляво).

Кражбите на ток под липите са станали невъзможни поради функцията на новите електромери да реагират със сигнал на всеки опит за манипулирането им. Така недобросъвестните намеси се засичат и неутрализират в рамките само на ден-два след извършването им, което позволява осъществяването на действена превенция по отношение на подготвената кражба на електроенергия и пресичането й още в зародиш.

Към 1 юли 2016 г. в Стара Загора са инсталирани 80 780 дистанционни електромера (почти 100%). В Казанлък са подменени 90% от електромерите. През октомври стартира подмяната им в Раднево, а след това – и в Гълъбово.

За сметка на пресечените кражби в областния център Стара Загора 54% ръст бележат кражбите на електроенергия в региона. Те се извършват предимно в обекти на средния бизнес като малки ресторанти и хотели. За полугодието на 2016 г. са откраднати 2526 мегаватчаса електроенергия на стойност 208 хиляди лева, докато година по-рано в същия период липсите са за 1640 мегаватчаса за 135 хил. лв. В Стаорозагорска област са откраднати и 140 метра проводници. Кражбите в трафопостове са за 4000 лв. Нанесените щети на “ЕВН България Електроразпределение” са за общо 212,44 хил. лв.

В повечето случаи ток крадат състоятелни хора, отбелязаха от електроразпределителното дружество. Сред хванатите вече има осъдени. Първият в Старозагорска област е от района на Казанлък.

За територията на ЕВН в Югоизточна България кражбите на ток са общо 6 гигаватчаса. Това е потреблението на град като Девин за една година.

Наблюдава се и неприятна тенденция: част от кражбите са подготвени и извършени доста интелигентно, с предварителна организация. В момента има разкрити няколко групи, които манипулират електромери. Сред тях няма настоящи или бивши служители на ЕВН България.

Енергийният регулатор признава 8% технологични загуби при разпределението на електроенергията сред купувачите й. В региона на ЕВН България технологичният разход е силно намален през последните 10 години и от 20% през 2005 г. днес е наполовина по-малък – 9,47%. Всичко над 8-те признати процента загуби се брои за открадната електроенергия.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн